Palestina-Israel/Västsahara

Palestina

Everything you need to know about Khan al-Ahmar

Det ekumeniska följeslagarprogrammet

Zeinab El-Saneh är i Västbanken på följeslagarprogrammet och hon skickar sina resebrev som vi här publicerar. När hon kommit hem i december månad (2016) planeras att hon ska hålla föredrag om sina erfarenheter, bl a anordnat av Fredsam i Göteborg. Här kommer den första rapporten. Hon skriver den 28 sept. 2016:

“Efter ca en vecka som följeslagare i Jordandalen där Jeriko ligger, börjar jag förstå vad det kan innebära att vara beduin och att leva här, både för människor och för deras viktigaste inkomstkälla och livlina, deras boskap. Den israeliska ockupationen påverkar på olika plan och det känns svårt att återberätta detta rättvist.

Jag ska försöka få dig att förstå det som pågår så att du på ditt sätt kan verka för ett slut på ockupationen. Första steget är kunskap.”

“Om du bygger igen ska vi förstöra allt.” Zeinabs andra rapport från Västbanken.

“Var är jämställdheten? Kvinnor under israelisk ockupation”. Här är Zeinabs tredje rapport, de 22 nov. 2016.

“Historierna som inte hörs”. Ytterligare om kvinnornas situation. Detta är Zeinabs fjärde reserapport, den 1 dec. 2016. Situationen är oförändrad och omvärlden tiger. FN:s resolutioner åtföljs inte.

Här är Zeinabs sista rapport. Den handlar om frukt- och grönsaksodlingar på bosättningar i Västbanken. http://foljeslagarprogrammet.se/reserapport/vet-du-vart-frukten-kommer-ifran/

Västsahara

The last colony in Africa: Western Sahara 
Interview with Malainin Lakhal

http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=20008