Referat/Artiklar från aktiviteter

Fram till öppnandet av denna hemsida, sommaren 2016, har vi fört in referat från Fredsam i Göteborg och Fredsrörelsen på Orust under rubrik var för sig. Därtill kommer kort info om Nej till Nato.

Fr o m hösten 2016 för vi in referat kronologiskt oberoende av vilken organisation som står för dem. Organisationen blir då nämnd i samband med referatet. Förutsättningen för referat här är att vi får in några. Länkarna ligger nu i de blå titlarna så klicka på dessa!

Från och med 2020 hänvisar vi direkt till referaten i www.fredsrorelsen-pa-orust.se och fredenshusgoteborg.se

2024

World Social Forum 2024 Nepal. Letter from Tord Björk

WSF Nepal 2024 Tord Björk

2019

15 oktober -19 Konstruktiv konflikthantering enligt Pat Patfoorts likvärdighetsmodell

Seminarium med Kajsa Svensson, Fredens Hus Göteborg den 15 okt. 2019. KONTRUKTIV KONFLIKTHANTERING.

Referat från seminarium “Kärnvapen – det största hotet mot allt levande”, den 8 maj -19. Även You Tube

Seminariet anordnades av Nätverket för kärnvapennedrustning och hölls i Stockholm. Här är ett innehållsrikt referat av Ingegerd Municio. Seminariet spelades in och finns på www.youtube.com Nätverkets sem 8 maj 2019 (1)

25 maj Militarism – feminism. Crash-course om kärnvapen

Gabriella Irsten, politisk handläggare i IKFF, höll ett 4,5 timmar långt seminarium i Viktoriahuset, Fredsam, Göteborg.Militarismen – feminismen

16 april Ockupationen av Palestina. Hur ser den ut? 

Tove Thunander har under tre månader arbetat i Västbanken som följeslagare i  Följeslagarprogrammet. Hon berättade om situationen vid ett seminarium i Fredens Hus Göteborg (som hyr i Aktivitetshuset i Hammarkullen).Ockupationen av Palestina

Fredsrörelsen på Orust har hållit seminarier enligt traditionen. 

Se den utmärkta hemsidan www.fredsrorelsen-pa-orust.se där alla referaten är lätta att hitta genom att i en vänsterspalt finns bild på föredragshållaren och namn på seminariet. Genom att klicka där kommer man rätt.Även i www.fredsam.se (Fredsrörelsens samarbetsorganisation i Göteborg) finns referat.

Referat från seminarium “Kärnvapen – det största hotet mot allt levande” den 8 maj -19

Seminariet anordnades av Nätverket för kärnvapennedrustning och hölls i Stockholm. Här är ett innehållsrikt referat av Ingegerd Municio. Seminariet spelades in.  Här är länken till inspelningen: https://www.nucleardisarmament.se/abf_nucleardisarmament.mp4Nätverkets sem 8 maj 2019 (1)

2018

Lars-Gunnar Liljestrand: Sverige, FN och folkrätt, video

Den 20 oktober -18 talade Lars-Gunnar Liljestrand, FIB-juristerna i Stockholm, arrangerat av Folket i Bild Kulturfront: https://www.globalpolitics.se/sverige-fn-och-folkratt/

Ingeborg Breines 1 okt. 2018 i Göteborg: Hur skapar vi en fredskultur i en värld av våld?

Ingeborg är tidigare direktör för avdelningen Kvinnor och Fredskultur i UNESCO och president i Internationella Fredsbyrån, IPB. Hon har i september i år hållit ett längre anförande över samma ämne i Hardangerakademin i Norge. Även detta läggs in här.Breines 18-10-01 Gbg. Rev, Hur skapar vi en fredskultur i en värld av våldBreines fredskultur.sikkerhet.jondalSe också:  FEM i TOLV Appell utanför Stortinget i Oslo den 11 juli 2018 vid fredsrörelsens markering mot militariseringen

FN-förbudet mot kärnvapen
Utredaren gäst hos Fredsam, Göteborg, den 20 aug. 

Lars-Erik Lundin mötte ett fyrtiotal fredsengagerade och berättade om utredningen som ska presenteras den 31 oktober, dvs efter valet. Han fick många frågor och svarade öppenhjärtigt. Här är referatet: Samtal med Lars-Erik Lundin.

Irak och folkrätten. Föredrag den 15 februari 2018. 15-årsdagen av massprotesterna mot Irakkriget. Dokumentation

Iraksolidaritet och ABF Stockholm ordnade ett informativt möte med många kända, goda föredragshållare. Se talen dels i sammanfattning dels i sin helhet i denna länk: http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/irak-och-folkraetten-15-februari-2018-abf-stockholm-2428374Läs där också om Katarinauppropet.

Fredsrörelsen på Orust

Referat finns införda på www.fredsrorelsen-pa-orust.se. Hemsidan är mycket pedagogiskt upplagd där man i vänstra kolumnen får överblick över alla referaten, med bilder på föredragshållarna. Sedan är det bara att klicka sig fram och få text och bilder.Jan Öberg: Från Militarism till fredskultur den 7 febr. 2018.

2017

Referat finns införda på www.fredsrorelsen-pa-orust.se

2 dec. Folkets Fredspris till Johan Galtung. Referat och bilder av endagsseminarium.
23 nov. Stina Oscarson. Därför behöver vi konsten
8 nov. Gudrun Schyman Feministisk folkbildning
27 okt. Stina Oscarsons pjäs. Vi skulle ha spelat Lysistrate
15 okt. Jan Haldin och Sten Löfman Motstånd och överlevnad 
 Sören Sommelius: Det är nog nu – Tankar efter Aurora
Dåtid, nutid och vision. Jesper Magnusson Fredens Hus i Uppsala

besöker Göteborg inför start där av ett Fredens Hus planeras att starta.

Dåtid, nutid, framtid, Jesper Magnussons föredrag den 15 nov.-17

HUR EFFEKTIVT ÄR ETT FÖRBUD MOT KÄRNVAPEN? Den 16 nov. 2017.

Föredrag och diskussion vid besök av nedrustningsambassadör Eva Walder i Göteborg, Fredsam inbjöd. HUR EFFEKTIVT ÄR ETT FÖRBUD MOT KÄRNVAPEN

Fredsseminarium i Stockholm den 2-3 sept. Alla talen filmade.

Var så goda! fib.se/article/filmade-tal-fraan-fredsseminariet

Arbetet för freden. Föredrag av Thage G. Peterson i Göteborg, den 31 aug. 2017

thage_g_peterson_-_arbetet_för_freden

Hiroshimadagen, den 6 aug., uppmärksammades på flera håll i landet

I Göteborg anordnade Yrkesgrupperna mot Kärnvapen i samarbete med Fredsam (fredsrörelsernas samarbetsorganisation) enligt traditionen en manifestationi Fredslunden. Jazzmusiker för Fred spelade och Matilda Magnusson sjöng. Gunnar Westberg från Svenska Läkare mot Kärnvapen inledningstalade och Josefin Lind, Generalsekreterare från samma organisation, talade om Framgångarna i arbetet för ett förbud mot kärnvapen. 

Läs www.fredsrorelsen-pa-orust.se!

Som vanligt har Fredsrörelsen på Orust under hela vårterminen haft intressanta program som refererats. Läs deras utmärkt upplagda hemsida där man lätt kan bläddra mellan olika referat genom att en bild på föredragshållaren ses i vänsterkolumnen. Därifrån kan man klicka vidare till referatet. Föredrag av Stellan Vinthagen den 2 febr. (ickevåld), Gunnar Westberg från SLMK, den 16 febr., den internationella kvinnodagen 8 mars av Inger Dejke, Britt Ling och Moa Brynnel, av Marika Griehsel om Nelson Mandela, den 16 mars, av Birger Schalug om miljöhot och fred den 5 april, av Jan Öberg om och från Aleppo-Syrien den 9 april.

Gör Norden till en Fredszon!

Den 4 febr. föredrag i Stockholm. Bruce Gagnon, Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space, och Dave Webb, samma organisation och dessutom UK Campaign for Nuclear Disarmament,  föreläste också i Göteborg den 8 febr. Daves presentation har vi också i engelskt original med massor av bilder. Här finns också en länk till det av Vladimir Kozin planerade föredraget. Kozin fick av “säkerhetspolitiska skäl” inte resa – eller resa in i Sverige – vilkendera sades inte. Valdimir Kozin är rådgivare till chefen för Strategiska Studier i Ryssland. (I den här presenterade filen finns hans långa CV.) Det är en (på engelska) skrämmande rapportering av hur Ryssland ser NATOs nuvarande förmåga och planerade utveckling med kärnvapen (som kopplas nära konventionella vapen). Vi får en beskrivning av den modernisering som är på gång (lyssna också gärna på Gunnar Westbergs föredrag på youtube –  se meny Artiklar/Kärnvapen). Kärnvapenförmåga planeras till 2080! På slutet finns Rysslands krav på nedrustning, läser man detta enbart förstår man vad de oroar sig mest för. Rysslands egna rustningar och motåtgärder kan man inte läsa här. Att deras militära kostnader ligger på en 10-del av NATO-ländernas samlade kostnader kan man läsa på annat håll (SIPRI).

Hur kan kärnvapnen förbjudas?

Den 30 jan. 2017 i ABF-huset Stockholm. Nätverket för kärnvapennedrustning organiserade seminariet: “Hur kan kärnvapen förbjudas?”. Talare var:

Eva Walder, nedrustningsambassadör i UD, Beatrice Fihn, Interntional Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) och Henrik Salander, diplomat oh tidigar nedrustningsamassadör i UD.

Hösten 2016

På Orust utdelning av Folkets Nobelpris för Fred – i år till Maj Britt Theorin

Enligt tradition utdelades Folkets Nobelpris för Fred (som Alfred Nobel ville ha det) i samband med stora festligheter och många fina tal. Det var den 3 december i Svaneviks gamla skola, Stocken, Orust. Tal hölls av bland andra Maj Britt Theorin, Stina Oscarson, Jan Öberg och Ingela Mårtensson. Ola Friholt hade diktat till pristagerskans ära. Moa Brynnel sjöng egna visor. Läs referaten på Fredsrörelsen på Orusts hemsida! Också bilder.

Tre religioner – tre kärleksbudskap

Seminarium den 17 nov. , Fredsrörelsen på Orust. Anna Karin Hammar (kristendomen), Jan Hjärpe (om islam) och Benjamin Gerber (judendomen).

Fred Taikon och Ingrid Schiöler föreläste om Romer – Ett fredligt folk.

Seminarium, den 3/11 2016, Fredsrörelsen på Orust.

FN-dagen, den 24 okt. 2016 på Hulebäcksgymnasiet: Utställningen “Försoning” visades för grupper av elever

Fredens Hus i Uppsala har hyrt ut utställningen “Forgiveness – Försoning”. Den har hängt på väl synlig plats på Hulebäcksgymnasiet i Härryda utanför Göteborg.Utställningen består av 15 bilder med berättelser från människor som har erfarenhet av svåra trauman, såsom folkmordet i Rwanda, att bli kidnappad och tvingas bli barnsoldat, att ha lämnat bort sitt barn till släkting för att barnet ska få utbildning – och barnet misshandlas till döds….

Till utställningen finns ett material med “offer” och “förövares” berättelser. Här finns möjlighet att ta ut citat och samtala med ungdomarna utifrån dessa. Vi har lagt in en kort beskrivning utifrån medföljande handledning. I denna finns citat lämpade för samtal. Under menyn SKOLA/Konflikthantering/Försoning finns hela utställningens 16 bilder fotograferade. Tillstånd finns från Fredens Hus i Uppsala att lägga ut hela utställningen. Detta är alltså ett undervisningsmaterial.

Återuppliva FN som fredskraft – och Sverige tillbaka till stadgans förpliktelser… – den 20/10 2016

Seminarium arrangerat av Fredsrörelsen på Orust av Jan Öberg, Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning. Föredraget var mycket uppskattat. Vi fick en starkare känsla för vikten av att upprätthålla Stadgan. Responsibility to Protect, R2P, innebär en problematisk uppluckring. Vi förde i referatet in länken till Stadgan. För att detta är viktigt för vi in hela referatet med diskussion i vårt eget mediabibliotek och hänvisar inte som vanligt enbart till Fredsrörelsen på Orusts hemsida, med direktlänken från rubriken ovan.

Vi vill också rekommendera Andersson, R; Björkenfeldt, M; Boström, P och L-G Liljestrand. (2013)Lagen mot krig: Om FN-stdgans våldsförbud och aggressionskrigen. (Celanders)

Roten till det onda – Historien bakom dagens humanitära och politiska katastrofer i Mellanöstern

Ingmar Karlsson ex-diplomat och kännare av Mellanöstern. Han har skrivit boken: Roten till det onda: Uppdelningen av Mellanöstern 1961-2016 (2016). Seminarium i serien “Vägar till fred”, den 10 okt. 2016. Arrangör: Fredsam, Göteborg.

Fredliga epoker i världshistorien – Allt var inte som i vårt sekel – den 6/10 2016

Seminarium arrangerat av Fredsrörelsen på Orust av Jan Öberg, Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning.

NEJ TILL NATO

Den 21 maj 2016 Riksomfattande demonstration mot värdlandsavtalet med Nato, Sergels torg, Stockholm. Här är länk till propositionen med avtalet om värdlandsstöd som bilaga. Här är länk till tal av Maj-Britt Theorin och av Thage G. Peterson.

Under hela 2016 fram till riksdagsbeslutet den 25 maj var det i landet en mängd föredrag mot Nato-anslutning. Se också Fredsrörelsen på Orust! Där hittar man tidningsartiklar m m. Se vidare menyn  Aktuellt!

FREDSAM I GÖTEBORG

Fredsam har inte varit verksam med föredrag och sparade referat lika länge som Fredsrörelsen på Orust. Hemsidan  är också helt ung och under uppbyggnad. www.fredsam.se 

2016

Under hösten 2015 och våren 2016 medverkade Fredsam i det riksomfattande arbetet mot Värdlandsavtalet med Nato. Flygblad delades ut på stan och man samlade samtidigt namnunderskrifter. I Göteborg blev det sammanlagt c:a 13 000 som tillsammans med övriga Sveriges blev 41 800 som lämnades över till UD den 20 maj (riksdagen fattade beslut den 25 maj). Den 12 maj hölls en demonstration på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Där medverkade bland andra Maj-Britt Theorin och Sven Wollter. Vi har ej referat av dem men sådana finns från den stora demonstrationen på Sergels torg den 21 maj.

Den 1 mars. Stina Oscarson håller föredrag i Guldhedens bibliotek. Dess vänner anordnar seminariet tillsammans med Fredsam. Titel: NED MED VAPNEN. Om hur säkerhetspolitiken reducerats till försvarspolitik och hur medborgarna glömts bort på det sluttande planet mot Nato.

Den 2 febr. Mellanöstern, krigen och flykten. Föredrag av Monzer el-Sabioni, uppfödd i palestinskt flyktingläger, rektor vid Bergsjöskolan, stödjer nu Emmaus Björkå. Stöd till sjukvårdsprojekt i Libanon.

Den 17 jan. Nej till Nato – Om Värdlandsavtalet och Säkerhetenn föredrag av Karin Utas Carlsson på Blå stället, Angered.

2015 Seminarieserie “Vägar till fred”

Den 8 dec. höll ordförande i Gandhi Peace Foundation, Radha Bhatt, Indien, ett föredrag I Mahatma Gandhis efterföljd. Gandhi hade postumt den 5 dec. av Fredsrörelsen på Orust fått “Folkets Fredspris i enlighet med Alfred Nobels testamente”. Radha Bhatt hade i sambands med seminarier och festligheter tagit emot det å Gandhis vägnar.

Den 26 nov. Debatt mellan politiska partier: Alliansfrihet, Värdlandsavtal, Nato-anslutning – Vad är bäst för freden? 

Den 9 nov. Att välja mellan demokrati och undergång. Talare: Elaine Scarry, USA, författare till boken Thermonuclear Monarchy, Choosing beween Democracy and Doom (Norton & Company, New York och London, 2014) Föredraget var på engelska, referatet är på svenska.

Den 6 aug. uppmärksammades på många håll i landet, också  i Göteborg, 70-årsdagen av den ohyggliga händelse då atombomben för första gången användes mot människor. I Hiroshima och Nagasaki, som bombades 3 dagar senare, avled omedelbart c:a 200 000 människor. Offer skördas fortfarande. Traditionsenligt anordnade Yrkesgrupperna mot Kärnvapen för Fred i Göteborg tal och musik i Fredslunden. Denna gång gjordes det i samarbete med Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, som i år fyller 100 år. Jöran Fagerlund spelade in hela evenemanget, se länken http://wp.me/ppfjt-6d5. Efteråt anordnades “ljussättning” vid Lejontrappan. På grund av att Park- och Miljöförvaltningen hade motsatt sig att vi satte ut de traditionella ljuslyktorna i hamnkanalen improviserades lyckosamt med värmeljus som tillsammans med folk som stod omkring sattes ut i fredsformationer.

Under vårterminen 2015 höll Fredsam en seminarieserie “Vägar till fred”. Här nedan finns referat från föredragen med undantag för det föredrag som hölls av Walter Mutt (MP):  “Sverige ska inte elda under våldsspiralen!”

Den 25 maj anordnade Fredsam och Christian Keiller, WorldPeaceHouse, en fredspromenad i Göteborg. Vi stannade vid flera monument. Anna-Lisa Björneberg, ordf. i Fredsam och i Göteborgskretsen av IKFF (Internationella Kvinnoförbundet Fred och Frihet),  har skrivit ett referat av händelsen.

Den 12 maj talade Stellan Vinthagen, som innehar en professur i USA i ickevåld: “Ickevåld” och civilt motstånd”. Föredraget spelades in och lades ut på YouTube. Detta ombesörjdes av Christian Keiller, www.worldpeacehouse.com. Denna gång hade Fredsam fått låna Stadsbibliotekets hörsal. Åhörarskaran var närmare 100 personer och frågestunden lång och innehållsrik, liksom föredraget.

Den 8-19 april 2015 visade Stadsbiblioteket i Göteborg en utställning anordnad av Fredsam. Den behandlade en stor och varierad mängd av aktiviteter som föreningarna i Fredsam genomför. Där fanns också något om stora händelser i föreningarnas historia. Utställningen uppmärksammades med tal och musik i samband med invigning och avslutning.

Den 8 april 2015 höll Fredsam ett innehållsrikt seminarium med flera föredragshållare. Tiden på seminariet var “Vinga i solnedgång – med eller utan Nato och värdlandsavtal”. Anna-Lisa Björneberg inledde. Hon berättade om  historiken bakom det s k Skärgårdskriget. Birgitta Hultqvist och Gill Widell från “Skärgårdsupproret” höll ett innehållsrikt anförande med hjälp av en PowerPoint-presentation

Gunnar Westberg, Svenska läkare mot kärnvapen, talade om NATO och det som då kallades för värdlandsavtalet och som sedan fått namnet “Samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd”. Föredraget hölls på ABF-lokalen i Göteborg och arrangerades av Fredsam. Här är ett referat av Gunnars föredrag.

Seminarium den 24 febr. 2015, Fredsam, Göteborg. Serie: VÄGAR TILL FRED:  Hur skapar vi en hållbar fredsordning i Europa? Reflektioner om Natomedlemskap och gemensam säkerhet”. Föredragshållare var Pierre Schori.

Under seminariet skrevs en uttalande till regeringen: Saudiavtalet.

Den 28 janauri 2015 talade Gunnar Westberg, tidigare president för den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen, IPPNW, under rubriken “Kärnvapnen kan avskaffas”. Vid samma tillfälle fördes anteckningar av föredraget. Jag för in även detta under den rubrik som Fredsam satt på föredraget: “Hur blir vi av med kärnvapnen ?”

2013

Den 22-25 aug. anordnade Fredsam i Göteborg Väcka för fred: 4 dagar med föredrag, bokbord, kulturella aktiviteter såsom musik- och teaterevenemang. Här återfinns det större programmetför IT-bruk. Första och sista sidan i pappersprogrammet.

Några få av föredragen har vi att läsa här: Erni Friholts inledningstal. Erni talade om fredsrörelsen och inspirerade. Karin Utas Carlsson: Att bygga en fredskultur. Karin jämförde två tänkesätt: maktparadigmet och ett “framväxande” eller alternativt paradigm. Denna jämförelse återfinns på www.tradet.org under boken Lära leva samman, kap. 7, ss 106-108.

Agneta Norberg, som är vice ordförande i Sveriges Fredsråd och dessutom sitter i styrelsen för Globala nätverket mot vapen och kärnkraft i rymden (www.space4peace.org), talade över titeln “Satellitkriget – Exemplet drönare”. Vi har inte det föredraget men vi för in det tal hon höll i vid fredssamtalen i Degerfors också 2013.

För övrigt finns en del info att få i programmet för IT-bruk, nämnt ovan som det större programmet.

2009

Den 28 sept. 2009 anordnade Fredsam i Göteborg ett fredsseminarium: “Från krigskultur till fredskultur”. Där talade IKFF:s (Internationella Kvinnoförbundet Fred och Frihet) ordförande, svenska sektionen, Kirsti Kolthoff, under rubriken Möjligheter för en fredskultur, Gunnar Westberg, Internationella läkarrörelsen mot kärnvapen under rubriken: Vad vi skulle ha sagt till EUs försvarsministrar om de vågat lyssna till oss (Samtidigt var nämligen ett försvarsministermöte i Göteborg och inte heller vår försvarsminister ville lyssna till oss.), och Karin Utas Carlsson: Att bygga en fredskultur- Likheter mellan konflikter på lokal och global nivå.

FREDSRÖRELSEN PÅ ORUST
inbjuder till föredrag varje månad under terminerna. Man kan i datumordning hitta deras utmärkta referat på www.fredsrorelsen-pa-orust.se. Där finns också bilder av föreläsarna.

2016

Den 4 april föreläste Maud Eduards om SÄKERHET – HUR OCH FÖR VEM? – Om grundläggande villkor för en fredskultur.

Den 17 mars Referat av filmen JOJK av samekonstnären Maj Lis Skaltje.

Den 8 mars firade vi INTERNATIONELLA KVINNODAGEN med Agneta Norberg som talade om En feministisk fredskultur – från västlig statsterrorism till hållbar konfliktlösning.

Den 17 febr. Stina Oscarson föreläste NED MED VAPNEN! För en fredskultur utan Nato, värdlandsavtal och propagandakontor.

Den 4 febr. Föredrag av Karl-Erik Edris med titeln På väg mot en ny civilisation: Från gårdagens visioner till framtidens.

2015

Den 5 dec. Utdelning av Folkets Fredspris med seminarium och festbankett. Priset gick till M K Gandhi, postumt. Här finns föredrag av ordf. i Gandhi Peace Foundation, Radha Bhatt, Mr. S. Jaya Upadhyay och Jörgen Johansen.

Den 19 nov.  läste Sissela Kyle Gandhi och Bubu Munshi Eklund från Calcutta spelade och sjöng Tagore.

Den 5 nov. föreläste Jan Hjärpe om RELIGIONER FÖR FRED? – om bruk och missbruk av religioner.

Den 22 okt. Föreläsning och bildvisning med Martin Smedjeback om ICKE-VÅLD: EN KRAFT SOM KAN RÄDDA VÄRLDEN?

Den 7 okt. Jan Öberg föreläste och debatterade under rubriken FRED SKAPAS MED FREDLIGA MEDEL – Om FN-stadgan och Gandhis betydelse i nutiden.

Irene Andersson föreläste under rubriken FREDSFOSTRAN FÖR KOMMANDE GENERATIONER. Kan den byggas på 1900-talets förebilder? – den 6/5 2015

Föreläsning med Gudrun Schyman under rubriken INFORMATION OCH OPINION. Om makt, våldsindoktrinering och försvar – den 16/4 2015

Karin Utas Carlsson talade på temat VINNA ÖVER – INTE VINNAÖVER. Om att bygga Fredens Hus – den 19/3 2015

Yvonne Hirdman föreläste om MÄNS KRIG OCH KVINNORS FRED – Om konfliktlösning och genus den 5/3 2015

ATT OMVÄRDERA VÄRLDSBILDEN – Synvända om västerlandets attityd till Islam var ämnet för Ingmar Karlssons föreläsning den 19/2 2015

Jörgen Johansen talade den 5/2 2015 om PERSPEKTIV PÅ TERROR OCH VÄGAR FRAMÅT – Hur kan vi förstå IS och stödet till dem? 

2014

Folkets Nobelpris för Fred 2014 till Åke Sandin. För andra året i rad utdelades  “Folkets Nobelpris” av Fredsrörelsen på Orust. Denna gång fick Åke Sandin det. Åke har gjort 1300 radioprogram i Radio TUFF. (TUFF står för Tylesö U-lands och Fredsförening.) Han har nästan varje söndag under många års tid där spritt fredens budskap. Han har varit ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen efter Per Anders Fogelström. Prismotivering och ett långt poem av Ola Friholt återfinns under den länk som finns här ovan. Där hittar vi också föredrag under seminariet under dagen: Åke Sandin: “Förbannade pacifist”, Agneta Norberg: “NATO så in i Norden”, Fredrik Heffermehl: “Nobels fredspris”, Anders Dejke: “Att ingripa för fred”, Inger Dejke: “För kvinnors rättigheter i Jharkhand”, “Uttalandet om Nato och Nobels fredspris som publicerats i Bohuslänningen” och uttalade av mötet “Bevara Sverige Alliansfritt”.

Maj-Britt Theorin berättade den 26/11 2014 under rubriken “MÄNS FRED OCH KVINNORS FRED” om kvinnornas kamp för fred genom årtiondena. 

Den 20/11 2014 fick Fredsrörelsen på Orust besök av Stefan Edman som föreläste om FRED UTÅT – OFRED INÅT, om hanteringen av Sveriges jord, skog, vatten och fjäll i utvecklingens tjänst och vad framtiden kräver.

Maria-Pia Boëthius föreläste den 6/11 2014 under rubriken Aktiv fredlighet eller passiv anpassning? Åt vilket håll drar sverige? – Om nutidens blandade erfarenheter av makten och folkrörelserna ute och hemma.

Sammanfattning av Pierre Schoris föredrag på Orust den 23 okt. -14. Inför FN-dagen: “Sverige från fredsdrömmar till NATO-svärmeri.”  PIERRE SCHORI Sammanfattning av föredrag i kulturhuset Kajutan.

Föredrag av fredsforskaren Jörgen Johansen, den 9 okt. 2014 på Orust: “DET FREDLIGA FOLKET ‐ Hur överhetens krigsplaner för att kväsa norrbaggarna vändes i fredlig unionsupplösning 1905”. Jørgen Johansen. Sammanfattning av föredrag Orust -14.

Fredsrörelsen samtalade med politiker på Orust den 12/5 2014.

Birger Schlaug föreläste och diskuterade temat “Försvara samhällsmiljön – försvara allt levande” den 24/4 2014

Afrikakorrespondenten och dokumentärfilmaren Marika Griehsel beskriver FREDENS VÄG genom sin personliga betraktelse över Nelson Mandelas gärning och arv och hur det kan inspirera oss nu och i framtiden, om vi vill! Föredrag av Marika Griehsel på Orust, den 9 april 2014.  MARIKA GRIEHSEL föredrag den 9 april 2014 i kulturhuset Kajutan, Orust. Arr. fredsrorelsen-pa-orust.se. På Fredsrörelsens hemsida finns också en artikel i Bohuslänningen om och från föredraget.

Författaren, dramatikern, poeten och kulturskribenten Agneta Plejel talar om mänskliga rättigheter, kunskap, etik, moral och makt, den 20 mars 2014 på Orust. Agneta Plejel Sammanfattning av föredrag i kulturhuset Kajutan.

Den 6 mars 2014, den Internationella Kvinnodagen, uppmärksammades på Orust Bertha von Suttners (mottagare av Nobels Fredspris 1905) med bl a skådespel. “Ned med vapnen!”, namnet på hennes berömda bok, var också den övergripande rubriken på en trevlig kväll. Ned med vapnen! – Bertha von Suttner den 6/3 2014

Stellan Vinthagen föreläste och diskuterade under rubriken Fredligt motstånd som konfliktlösning och befrielse den 20/2 2014

Jörgen Johansen föreläste den 6/2 2014 om rörelser för folkbildning, ideologi och samhällsutveckling och medförde färska intryck från konflikternas Georgien

2013

Den 7 dec. 2013 firade Fredsrörelsen på Orust ett alternativt Nobelpris (som utdelades till fredsforskaren Jan Øberg) med seminarier prisutdelning och festmiddag. Här kan ni läsa talade bidrag: Föredrag av juristen och författaren Fredrik Heffermehl som driver process mot Norges utdelning av Fredspriset till Nobels minne: NOBELPRIS PÅ AVVÄGAR: Om Stortingets anpassning av fredspriset till Nato- och  västintressen. Från antmilitarism till allmän humanism. Fredskativisten och f d ordföranden i Internationella fredsbyrån Tomas Magnusson:  Maktens medlöpare föraktar fredens förkämpar – Om Nobelstiftelsens svek och försvar av fredspriset. Fredsrörelsen på Orusts ordförande Ola Friholt höll ett av sina beljublade poetiska framföranden till pristagarens ära: Jan Øberg mottar Folkets Nobelpris för fred. Jan Øbergs tacktal: 40 års arbetes för fred – Världen har blivit bättre! Ett uttalande från mötet: Nobels fredspris får ej missbrukas!

Den 4 dec. 2013 talade författaren, poeten och tidningsmakaren Göran Greider om makten och media, indoktrinering och sanning. Titel: Våldets språk och fredens.

Den 21 nov. talade Anne Sjögren, sjuksköterska och teamledare för “Papperslösa i Göteborg”, Rosengrens stiftelsen och Röda korset. Hon berättade om människor på flykt från våldets språk i hopp om att finna fredens…

Den 7 nov. 2013 läste författaren och politikern Bengt Berg dikter och reflekterade över allas lika värde,  asylpolitik, språk och ansvar. Titel: Demokrati bygger på ansvar.

Den 23 okt. 2013 talade diplomaten, fredsaktivisten och FN-rådgivaren Thomas Hammarberg över ämnet Hur talar FN och vem lyssnar?

Den 10 okt. 2013 talade socionomen och fredsforskaren Kerstin Schultz över ämnet Kvinnliga fredsröster från inbördeskrig och våld i Afrika.

Den 11 april 2013 talade religionshistorikern och prof. emeritus i islamologi Jan Hjärpe över titeln Kvinnorna i den arabiska våren.

30 årsjubiléet för fredsrörelsen på Orust, 20 mars 2013. “Nostalgins betydelse för visioner och perspektiv framåt.”

Den 21 febr. 2013 talade Ola och Erni Friholt och visade bilder av Inger och Anders Dejke: “Välkommen till Indien – en kontinent av hopp och hopplöshet”.

Jan Øberg, fredsforskare , Transnationella stiftelsen för freds- och framtidsforskning, TFF, www.transnational.org, höll den 7 febr. föredraget: Inte en gång till! – ett fredsperspektiv på Iran.

Ola Friholts poem Försvarspolitik febr. 2013.

2012

Den 28 nov. 2012 talade författarna Sigrid Kahle och Carl-Göran Ekerswärd över ämnet: Fred och poesi – att leva vid toleransens gränser.

Den 22 nov-12. talade filosofiläraren och kunskapsteoretikern Egon Andersson under rubriken Visionen som drivkraft, språkets funktion och tolkning: Funderingar kring Harry Martinsons “Vägen till Klockrike”.

Författarna Bengt Berg och Lennart Kjörling talade den 1 nov. -12 under rubriken Sverige – världen tur och retur. Om att ge människan värdigheten åter.

Den 18 oktober talade Irka Cederberg, socionom och journalist, och Björn Kumm, journalist och författare, under rubriken Fredens och motståndets kulturer – de fördömdas och de upproriskas. Om romer och revolutionärer.

Den 11 okt -13 talade Kennet Hermele och Ingrid Elam under rubriken: Vad lär oss kriget? Nedslag i litteraturens och politikens skilda världar. se fredsrorelsen-pa-orust.se

Nätverket Ofog belönas av Stödfonden för Civil Olydnad vid ett möte i Henån den 29 februari 2012.

Förre kulturministern Bengt Göransson föreläste i Henån 14/4 2011