AW med forskare. Pustervik. Bl a Lisbeth Aggestam och Frida Stranne

Laddar Karta...

Datum/Tid
06/09/2023
17:00

Plats
Stora Klubben Pustervik


AW med forskare – fri entré

Datum onsdag 6 september
Insläpp 17.00
På Scen 17.30
Plats Stora Klubben

En ny världsordning – mycket tyder på att världspolitikens spelplan ritas om just nu.

USA håller på att förlora rollen som obestridd supermakt. Samtidigt drömmer ledare som Xi Jinping och Vladimir Putin om en ny, multipolär världsordning som bygger på stormakternas maktsfärer snarare än internationell rätt.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina, BRICS-ländernas (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika) uttalade ambition att utmana västvärlden och Kinas och Rysslands charmoffensiv i Afrika och Latinamerika är bara några exempel på de geopolitiska trenderna.

Hur påverkar utvecklingen Europa och små stater som Sverige? Hur påverkas det globala samarbetet i organisationer som FN? Ökar konflikterna i en multipolär värld? Vilken roll spelar diplomatin, och vad händer om stormakterna slutar kommunicera med varandra?

Välkommen på after work med forskare!

Medverkande

Lisbeth Aggestam, docent i statsvetenskap och associerad forskare vid Centrum för Europaforskning (CERGU), Göteborgs universitet

Frida Stranne, forskare och lektor med särskild inriktning på USA:s utrikespolitik, Högskolan i Halmstad och affillierad forskare vid Svenska Institutet för Nordamerikastudier, Uppsala universitet

Fler medverkande tillkommer

Moderator

Mattias Hagberg, journalist och författare

After work med forskare arrangeras av Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet i samarbete med Pustervik. Samtalet genomförs med stöd från Folkuniversitetsföreningen.