Aktuellt

Denna sida ansvarar Karin Utas Carlsson, Göteborg, för. Se också menyn Miljö.

I början av dec. 2020 har jag flyttat mycket till sina platser i undermenyerna och i menyn MILJÖ. Jag kommer att fortsätta flytta för att hålla undan här och därigenom underlätta läsningen

Se även sidan Samarbete för fred och kärnvapennedrustninghttps://fredkarnvapennedrustning.wordpress.com

Se mer info om DCA nedan

2024

Namninsamling Skiftet digitalt tiny.cc/10e4xz

Om du inte lagt ditt namn på folkomröstningskampanjen klicka här! Sista dagen 16 juni. Vi lämnar till riksdagen den 17 juni listorna och bevis Från Skiftetinsamlingen. Bråttom att göra din röst hörd!

OBS Namninsamlingen avläses tidigt måndagen den 17 juni. För att vara med bland dem som lämnas in till riksdagen behöver du skriva på före midnatt den 16 juni. Inlämning sker sedan tillsammans med de fysiska underskrifterna kl. 11 den 17 juni till riksdagen. Vänsterpartiet tar emot. De är med i det relevanta utskottet (kombinerat utrikes och försvarsutskott för detta ärende).

Klockan 14:00 – 15:00 den 17 januari är det manifestation på Gustav Adolfs torg eller Sergels torg. Annonsering när vi har polistillståndet. Det blir korta tal och musik, gatuteaterinslag.

Gabriella Irsten ger grunderna i DCA på föredrag, här video

2024-05-13 MILITÄRAVTALET OM TILLGÅNG TILL SVENSKA BASER (DCA) – Gabriella Irsten ( Svenska Freds )

Jurist kopplar spionerilagen till DCA-avtalet och rekommenderar att riksdagen skjuter upp beslutet om DCA

https://etidning.dn.se/shared/article/usa-avtal-och-spionerilag-ger-en-giftig-kombination/ZdESgM6g

Två fina artiklar i hjälp mot DCA-avtalet. Nu slutspurt inför riksdagens omröstning 18 juni. Klicka på Skiftetinsamlingen!

https://www.etc.se/debatt/utan-kaernvapengarantier-blir-dca-ett-existientiellt-hot

Margot Wallströms och Anna Sundströms artikel i ETC

Blix Svd DCA 7 juni-24

DCA-avtalet kan leda till straffrihet för våldtäkt

https://www.altinget.se/sakerhet/artikel/dca-avtalet-kan-leda-till-straffrihet-for-vaaldtakt?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3rKF5dsMKNQhlTgtzChZ97vYIr6b5GXYvfNOQynwIg2R-_FA0s-fzQHwA_aem_AUzbnRynrZFnkGMUGDYOJNUL7g5jciu55lUd0hOCMNXZbhaIa7xEwQR4kvVsSUreKH7qEiNpCYmHZ-kvwMV1AhAI

Debattartikel av frivilligorganisationer, dessutom digitalt möte 11 juni. Se facebook

 

MATERIAL TILL FOLKOMRÖSTNINGSKAMPANJEN

Vi är inne i slutspurt inför riksdagsdebatten och beslut den 18 juni. Vi hoppas på att få till stånd åtminstone en bordläggning för att hinna öka informationen till människor. Vi hoppas också på att media ska öka informationen med artiklar och relevanta program och frågor. Hittills har vi släppts i väldigt liten utsträckning, även om det blivit litet bättre sista veckorna. Fortfarande är okunskapen i befollkningen om DCA frapperande.

Vi har tillfrågat drygt 400 personer på gatan på tolv olika platser i landet. Av dem känner endast 16 procent till DCA-avtalet. Knappt 80 procent ställer sig positiva till en folkomröstning i frågan.

Flygblad till nationaldagen 6 juni (vår suveränitet är hotad) 6 juni två spalter

Öppet brev till riksdagsledamöter pdf med logga Öppet brev.riksdagsledamöterna

Här också som Worddokument. Jag tror det går att ladda ned.

Öppet brev.R5

Amerikansk överste: Sverige sålde sig för att slåss mot Ryssland

Överste Douglas Macgregor varnar Sverige från att delta i USA:s krig mot Ryssland och hota med kärnvapen. Vi blir själva måltavla. Han förstår överhuvudtaget inte varför vi ger oss in i detta. Ryssland har inte utgjort något hot mot Sverige. Vi skapar själva hotet genom vår anslutning till USA med kärnvapen.

Colonel Douglas Macgregor’s Warning: Sweden Sold itself to Fight Russia

Lindelöf talar klarspråk. Situationen är oerhört allvarlig

“Det står nu och väger. Har ni förstått det? Ukrainas krigsmakt är på gränsen till sammanbrott. Soldater kapitulerar oorganiserat, unga pojkar som nu ska mobiliseras flyr från landet. 3 miljoner ukrainare lär ha flytt till Ryssland, där de slipper både kriget och mobiliseringen. Motståndsviljan är svår att upprätthålla. Vapnen som nu kommer från Väst kommer inte att göra någon skillnad. Man lider ju katastrofal brist på soldater, allt medan ryska bomber och missiler fortsätter att slå sönder vad som kommer i dess väg längs fronterna.”

https://www.lindelof.nu/nagon-maste-trada-fram-och-saga-stopp-och-belagg/

Norge. 8 nya baser i nytt kompletterande avtal. 30 maj beslut i Stortinget

https://steigan.no/2024/05/den-nordlige-fronten-mot-russland/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR098j-W2TIWIrJkGTPNx6Liu6cnCNq_fSluW9viy0LR69JYjE2b2yE_2T4_aem_AUgAOH0Baf9LbohDfW8raAGh74LrQr201dfS1xIav201yQxq-xvPOaRHOw_yDpC6ny5uyakXwZWJ2IzY556z8qoe

V och MP riksdagsmotioner 24-05-23 i DCA-frågan

HÄNG NU MED!  V och Mp har lagt riksdagsmotioner den 23 maj. De är de enda opposition när det gäller DCA-avtalet. Kampen blir hård. Här är deras motioner:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/motion/med-anledning-av-prop.-202324141-avtal-om_hb022900

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/motion/med-anledning-av-prop.-202324141-avtal-om_hb022902

Skriv till riksdagsledamöter och skriv insändare/artiklar, allt för att få detta på bordet. Kontakta media på olika sätt.

Glöm inte Thorstens opinionsundersökning. Finns beskriven i minnesanteckningar och bilagor i dca-kamp gruppmejlen. Det är denna veckan vi går ut och talar utifrån de två frågorna och sedan ska vi skriva artiklar som publiceras på riksnivå och lokalt. Människor kan inte detta och riksdagen fattar beslut över våra huvuden. Demokrati och självständighet, förebyggande av storkrig. Det gäller nu!

VIKTIGT MEDDELANDE TILL ALLMÄNNHETEN -Läs och sprid! 
Obs! Denna Fb-sida kan läsas av alla, även av den som inte är medlem i facebook.
https://sv-se.facebook.com/SundsvallFolkkampanjen

Uppmaning till alla att sätta sig in i regeringens DCA-avtal med USA. Kvinnor för fred, Sundsvall

MAIL FÖR SPRIDNING OM DCA 9 MAJ 2024

Är Sverige på väg att avskaffa sin självständighet?

I Magasinet Paragraf 24-05-23 beskriver Elis Carlström faran med DCA-avtalet där Sverige ger upp mycket av sin självständighet. Artikeln handlar om hotet om kärnvapenkrig. Genom Natos kärnvapendoktrin blir Sverige delaktigt. Två kärnvapensmakter, USA och Ryssland,  står emot varandra.

Är vi på väg att avskaffa Sveriges självständighet?

LT Det behövs folkomröstning om DCA-avtalet

https://www.lt.se/2024-04-12/det-kravs-folkomrostning-om-dca-avtalet/?shareSource=sharebutton

Utmärkt debattartikel av Andreas Falk den 12 april.

Regeringens proposition om DCA-avtalet med USA befäster bara farhågorna med detta ödesdigra dokument (alliansfriheten.se)

Här är hela propositioner 419 sidor släppt 8 maj-24 efter remissrundan: https://data.riksdagen.se/fil/20526020-40E0-4BAE-A258-FAB30FE55A6A

Här är kommentarer på propositionen skriven av alliansfriheten.se

https://www.alliansfriheten.se/regeringens-proposition-om-dca-avtalet-med-usa-befaster-bara-farhagorna-med-detta-odesdigra-dokument/

Satir “Herr Talman”

Denna gång satir om DCA-avtalet: https://www.svtplay.se/video/jVwg5E1/herr-talman/det-sverige-inte-vet?id=jVwg5E1

Försvarsberedningens pressträff 26 april, där både V och Mp säger sig rösta mot DCA i juni: (V: Skrolla till ca. 25.25. Mp:  Skrolla till ca. 35.09)

https://www.regeringen.se/regeringens-politik/forsvarsberedningen/

GP-intervju med Hans Blix som saknar debatt om DCA-avtalet

GP 20 april -24 Hans Blix saknar en rejäl debatt om avtalet med USA-1

Länk till interpellationsdebatten i riksdagen den 12 april Elsa Widding – Pål Jonson

https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/beslutsprocessen-kring-dca-avtalet_hb10584/

25 minuter

Pål Jonsons och regeringens åsikter finns också i en SvD-artikel från den 12 april. Jag (Karin Utas Carlsson) svarade till SvD och sedan DN men båda refucerade. Tidningen Syre har publicerat 24-04-16: https://tidningensyre.se/2024/16-april-2024/pal-jonson-vi-behover-alliansfria-zoner/

Avtalet ger ensidigt USA rättigheter

Alliansfriheten 24-04-13:

 https://www.alliansfriheten.se/avtalet-ger-ensidigt-usa-rattigheter-svd-se/ 

Kampanjen för Folkomröstning om DCA-avtalet, USA-baser och kärnvapen i Sverige

DCA-AVTALET USA SVERIGE 

https://www.regeringen.se/contentassets/9667514048894b09a02cd21fadabfec9/avtal-om-forsvarssamarbete-mellan-sverige-och-usa.pdf

eller kortform:  tiny.cc/psq8wz

Skriv på Skiftet digitalt tiny.cc/10e4xz eller på fysisk lista.

Sådana listor finns på hemsidan för kampanjen www.folkomrosta.nu (öppnar snart). Vi ska bli många som kan mer om DCA-avtalet.

Kampanjen Folkomröstning om DCA-avtalet, USA-baser och kärnvapen på svensk mark.  Hemsida: https://www.folkomrosta.nu Facebook Folkomröstning DCA. Instagram: folkomrostanu. Flygbladsutdelning på gator, torg, demonstrationer görs samtidigt som man har namnlistor  med sig.  Där  finns också uppropet understött av över 70 personer finns på baksidan av listan.

Exempel på brev till riksdagsledamöter: Brev till riksdagsledamöter_förslag fr. Uppsala

Många har skrivit remissvar till regeringen. Tiden gick ut måndagen den 25 mars.

Remissvar finns på regeringens hemsida: https://www.regeringen.se/remisser/2024/01/remiss-av-ds-20242-avtal-om-forsvarssamarbete-med-amerikas-forenta-stater/

Särskilt viktigt är Juridiska fakultetsnämndens vid Stockholm remissvar eftersom detta är en utsedd remissinstans och finns på regeringens hemsida. Här tar jag den från mediabiblioteket:

Juridiska fakulteten Sthlm universitet Remiss Ds 20242

Av Alliansfriheten återgivande och bedömning av Juridiska fakultetsnämndens svar: Värdefullt och klargörande remissyttrande över DCA

Region Gotland är särskilt intressant pga sitt läge och att Visby är utsedd till bas Region Gotland (pdf 205 kB)

Intressant att de skriver: “Region Gotland vill framhålla att inga kärnvapen ska finnas på gotländsk mark och att skrivningar kring det måste stärkas.”

https://www.svenskafreds.se/app/uploads/2024/03/svenska-freds-remissvar.pdf

https://www.regeringen.se/contentassets/0ee5d483364c4f07b8d9f78ed6958714/naturvardsverket.pdf Naturvårdsverket som redovisade att de inte hade några synpunkter. [Skandalöst!]

SSM:s remissvar kan läsas här: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/globalassets/remissvar/2024/ds-20242-avtal-om-forsvarssamarbete-med–amerikas-forenta-stater

– SSM påpekar ”att frågan om atomdrivna fartyg kan komma att behöva utredas mer.”

Här följer nu svar från organisationer som inte är utsedda till remissinstanser:

Kvinnor för Fred DCA remissvar KFF

IKFF:s svar ger fin insyn i kvinnors situation IKFF- Remissvar Avtal-om-forsvarssamarbete-med-Amerikas-forenta-stater-20240325

SFK_Remissvar_diarienummer_FO? 2024_Svenskafredskommittén

Kväkarnas remissvar: Kväkarsamfundets remissvar angående Sveriges försvarsavtal med USA

Sveriges Kristna Råd, som är en paraplyorganisation, uttalar sig främst kring kärnvapenfrågan men också rättsosäkerhet: sveriges-kristna-rad-yttrande-over-ds-20242-forsvarsavtal-med-usa”

Kristna fredsrörelsens remissvar finns på deras hemsida:

Remissyttrande om militärt samarbetsavtal med USA

Sveriges Fredsråd: https://frednu.se/?p=3423

Här är Ola och Erni Friholts svar, Fredsrörelsen på Orust: Fredsrörelsen på Orust remissvar

Lena Jarlöv, Bottna för fred: Bottna för fred

FN.-föreningen i Falun: Falu FN-förening

Svar från individer

Alliansfriheten Remissvar avseende avtal om försvarssamarbete med USA (ytterligare en jurist, Per Boström)

Accoun Remissyttrande från Accoun angående DCA

Kerstin Dahlberg Kerstin Dahlberg Remissvar, Dnr Fö2024_00152 (1)

Inger Gustavssons: Inger Gustavssons Yttrande om DCA(2)(3)(3)

Ronny och Janne Remissyttrande

Gunn-Marie Tranbergs remissvar

Stig Broqvist

Crister Olsson o. Kerstin Johansson

Karin Utas Carlsson remissvar: Karin Utas Carlsson

Sverigeakrobateras remissvar rekommenderas till den som skrattar åt en god satir: Sverigeakrobaterna

Brev till regering och riksdag

förslag till brev till Riksdagens ledamöter

Charolotte Thege till riksdagens ledamöter m fl om DCA-avtalet

Freds brev till riksdagsledamöter

Svenska FN-förbundet

Till Svenska FN-förbundets styrelse från FN-föreningen i Falun: Till FN-förbundet ang DCA

Debattartiklar:

De tidigare riksdagsledamöterna för MP Valter Mutt och Annika Lillemets har lämnat MP och är nu medlemmar i V: artikel i Göteborgs-Posten den 14 april: https://www.gp.se/debatt/den-nya-militarismens-strupgrepp-pa-sverige-kan-fa-katastrofala-foljder.1f442d3a-299a-44bd-9589-ee9603ff7153

Sommaren 2023 diskuterade Ulf Öberg, domare i Europeiska unionens tribunal, grundlagsfrågan inför Natoanslutningen. Han fick mothugg av professorn i internationell rätt Joachim Åhman. Om Natomedlemskap är problematiskt ur grundlagssynpunkt borde DCA-avtalet vara ännu bättre kvalificerat för dubbla beslut i riksdagen med val emellan: Ulf Oberg. Sveriges anslutning till Nato kräver en grundlagsändring

Öppet brev från Hans Blix där han frågar om inte folkomröstning borde ske: Öppet brev från Hans Blix om försvarssamarbetsavtalet

Falu FN-förening Debattartikel DCA”

Stora fredsorganisationers insändare: Förbjud kärnvapen på svenskt territorium

Steigan: Norge som arktisk frontlinjestat?

Dansk tidningsintervju med talesperson för Advokatrådet straffrättsutskott.pdf : Dansk tidningsintervju med talesperson för Advokatrådet straffrättsutskott

ÖB Micael Bydén vill ha fria händer

TFF Russia is not a threat to NATO or neutral states

Karin Utas Carlsson: https://www.parabol.press/risk-for-karnvapenkrig-med-dca-avtalet-med-usa/#identifier_1_3574

Björn Backengård har hemsida som hjälper till i kampen mot DCA-avtalet för fred

Björn Backengårds innehållsrika utskick 

Här finns t ex avtalet med särskilt för fred negativa delar uttagna och där finns avtalet med klickbara enskilda artiklar så man lätt kan hitta vad man söker. Det finns också länk till riksdagens ledamöter för att skriva brev/mejl till dessa.

Jan Guillou i Aftonbladet: Sverige har frivilligt underkastat sig USA

Skarp och humoristisk rapport om vad DCA-avtalet innehåller. Läs och sprid! Detta kan gå hem även hos unga.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/O8w761/sverige-har-frivilligt-underkastat-sig-usa

Sverige har frivilligt underkastat sig USA

Uppmaning till alla att sätta sig in i regeringens DCA-avtal med USA. Kvinnor för fred, Sundsvall

MAIL FÖR SPRIDNING OM DCA 30 APRIL 2024 kopia

12 st MINIFLYGBLAD FÖR DUBBELSIDIG UTSKRIFT på ett A4.pdf

SKRIV SJÄLV 12 st MINIFLYGBLAD FÖR DUBBELSIDIG UTSKRIFT på ett A4 pages09.pages

 

Försvars expert i Norge kräver att Stortinget ska avslå 8 nya baser (kallas i avtalstext “omforene områder” för att komma undan norsk lag om förbud mot baser). 

Norge om tilläggsavtal för de 8 nya omforente områder

Hirdman i Dagens Arena Sverige en frontstat för Nato och USA mot Ryssland

Sverige en frontstat för Nato och USA mot Ryssland

Försvarsavtal med USA skapar farliga spänningar

Norsk varning för DCA-avtalet med USA

ETC publicerar 11 mars-24 informativ intervju med Bitte Vatvedt som lett kampen mot DCA-avtalet i Norge (som regeringen skrev under -21 och som ratificerades juni -22 Stortinget.

https://etidning.etc.se/p/dagens-etc/2024-03-11/r/4/6-7/4987/1358591

Tyvärr krävs inloggning. Här finns texten:

ETC 11 mars 2024

Ola Tunander: Russisk militær tenkning og Norden

Mycket intressant artikel kring den säkerhetspolitiska situationen i Norden, inte minst med tanke på DCA-avtalet – man förstår ännu klarare faran med risk för placering av kärnvapen här.

https://www.nordnorskdebatt.no/russisk-militar-tenkning-og-norden/o/5-124-296965

Ola Tunander Russisk militær tenkning og Norden

Give Peace a Chance?

Från Tällbergstiiftelsen, Lars Ingelstam 14 mars-24 en tydlig genomgång av vad som behövs för fred i Ukraina.

https://tallbergfoundation.org/articles/give-peace-a-chance/

Give Peace a Chance?

Information om DCA-avtalet med centrala länkar från Måna Wibron, Kvinnor för Fred i Sundsvall

LÄNKAR DCA

Jan Guillou i Aftonbladet: Sverige har frivilligt underkastat sig USA

Skarp och humoristisk rapport om vad DCA-avtalet innehåller. Läs och sprid! Detta kan gå hem även hos unga.

 https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/O8w761/sverige-har-frivilligt-underkastat-sig-usa

Sverige har frivilligt underkastat sig USA

Debatt i Finland om Guillous artikel och straffrättlig jurisdiktion för amerikaner enligt DCA-avtalet (7 mars-24)

Mikael Böök, finsk bibliotekarie och fredsaktivist, polemiserar i med Marcus Lindqvist som i artikel i Hufvudstadsbladet påstått att Guillous kolumn i Aftonbladet innehåller “ett stort antal sakfel”. Marcus Lindqvist återkommer med kommentar.

https://www.hbl.fi/artikel/757ee4d1-20a0-5a4e-acb5-a7c4014919dd

Öppet brev Läkare mot Kärnvapen i Bohusläningen 1 mars -24

https://slmk.org/nyheter/debatt-svenska-folket-kraver-garantier-om-karnvapenfrihet/

Öppet brev från läkare mot kärnvapen

Ensidig rapportering i media

Detta är en artikel från 9 okt 2022 av Lars Drake, prof. emeritus. Det förhållande han belyser ligger bakom den situation vi nu är i – medlemsskap i Nato efter omsvängning i opinionen. Mycket läsvärd artikel trots dess ålder 1 år och 5 månader. Situationen i media har inte förändrats fram tills medlemsskapet i Nato var ett faktum. Nu gäller det att se om något sker när information om DCA-avtalet behövs.

Lars drake 2022 om medias partiska rapportering

STOR militärövning Steadfast Defender, hos oss kallad Nordic Response24

DN 15 jan -14 Steadfast Defender övning

Vad gör vi nu? En uppmuntrande och vacker fredssång av Sofia Toresdotter

https://youtu.be/h0l_fZasBNk?si=7s73DbJZs2NqUWZ4

Lägg hennes namn på minnet! Vi behöver konstnärer, musik och mycket mera i fredskampen. Vi behöver varandra.

Nu finns namninsamling mot Defence Cooperation Agreement, DCA, det bilaterala försvarssamarbetsavtalet mellan Sverige och USA. Skriv på sprid!!!

https://www.mittskifte.org/petitions/inga-amerikanska-trupper-och-vapen-pa-svensk-mark

Det kom ett mejl med fin länk till att arbeta mot DCA-avtalet

Björn Backengård, Göteborg:

Lära för Fred

Detta sänds till
– riksdagsledamöter
– politiska partier
– en rad andra mottagare

Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA:s försvarsministrar behöver granskas noga.

Det är viktigt att avtalet blir känt bland allmänheten. Den som till exempel kan skriva en tidningsartikel kan göra en viktig insats.

Den som kan diskutera med en riksdagsledamot, eller genom någon annan nå en riksdagsledamot, kan göra en viktig insats.

Riksdagen bör stoppa avtalet. Modiga och självständiga riksdagsledamöter bör följa en egen kompass.

Det går läsa avtalet och en del kommentarer här:

https://www.folkkampanjenmotnato.se/Kap01_NyhKomm/Y2023/K_2023-12-07_DCA.html#Kol3

Fyra viktiga, informativa artiklar om DCA-avtalet (Defense Cooperation Agreement) om USA-baser i Sverige (Norden). Från Alliansfriheten

Svensk suveränitet i utsatt läge

Öppet brev från Hans Blix om försvarssamarbetsavtalet

Alliansfriheten Varför saknar Sveriges avtal om försvarssamarbete med USA förbehåll som Danmark

Alliansfriheten Nordkalotten – amerikanska baser allt närmare ryska gränsen

Risk för kärnvapenkrig allvarlig följd av försvarssamarbete med USA

Avskräckningsteorin som ligger bakom staternas uppbyggnad av militärt försvar fungerar inte fredsbevarande i långa loppet. Förr eller senare bryter krig ut. Och vi ser massor av krig trots, eller pga, det militära försvaret. Även kärnvapenkrig kan inträffa av misstag eller efter lång tids rustningar och hot. I artikeln beskrivs säkerhetsdilemmat och även att hot leder till våld när grundläggande existentiella behov hotas. Våld föder våld och vi ser en rustningsspiral. Därför måste hot undvikas och våld förebyggas. Detta gäller inte minst i förhållande till kärnvapen som är den ultimata risken för civilisationen. Ett tredje världskrig blir inte som det förra när nu kärnvapen finns.

Risk för kärnvapenkrig med DCA-avtalet med USA

Nato is a Climate Killer

Global Women United for Peace against Nato has put forward some statistics of great interest

GWUAN-NATO-Climate-Killer-Statement-v2_English

Öppet brev av Lars Drake om utredning av Kvinnor för Fred (KFF) där Sveriges Fredsråd (SFR) också angrips 

Läs här ett starkt försvar av KFF och SFR. KFF har av Jämställdhetsmyndigheten fått krav på att betala tillbaka hela bidraget för verksamheten år 2023. Lars är är professor emeritus. Hans hem sida är  Synapze.  Jämställdhetsmyndighetens utredning har redan gjort stor skada då den skadat KFF:s anseende och skapat splittring.

Direktlänk till Drakes blogg:

Drake – Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

 

Säkerhetskonferensen i München. EU:s chef för utrikesfrågor Josep Borrell ej överens med EU-kommissionens president von der Leyen om Gaza.

Från säkerhetskonferensen i München. Borrell EU inte överens med von der Leyen om Gaza

Mearsheimer intervju The disasters in Gaza and Ukraine 16th Febr.

I spoke at length with Judge Napolitano on 15 February 2024 about why Ukraine is doomed to lose its war with Russia; why Israel has no war-winning strategy in Gaza; and why the Biden administration has so little influence over Israeli actions in Gaza. https://www.youtube.com/watch?v=HAOB8g63tDc

Israel’s ‘disinformation campaign’ against Unrwa must not ‘undermine’ its ‘life-saving mandate’ – Tánaiste

Israel´s disinformation capaign against UNWRA

Mr Martin, the Minister for Foreign Affairs Ireland, called on countries who have paused funding to the agency, which include the United States, UK and Germany, to “urgently rescind this decision and resume funding”.

Anita Goldman i DN: kriget i Gaza kommer att fortsätta i generationer 7 febr.

Miljöförstöring. Artikeln finns även i menyn Miljö. DN 8.2.24 Anita Goldman_ Gazakriget kommer fortsätta i generationer – DN.se

Mer från Judging Freedom- 9 febr. -24. Denna gång överste Lawrence Wilkerson kring Tucker Carlsons intervju med Putin

Några intressanta klipp ur intervjun med Putin.

Intervju med Jeffrey Sachs om Israel-Palestina/Gaza

Jeffrey Sachs Interview – An Important Analysis (youtube.com)

Jeffrey Sachs intervju

JEFFREY SACHS HONEST INTERVIEW ABOUT NATO ARROGANCE ON RUSSIA, SUPERPOWER WAR IN UKRAINE, CHINA RISE (youtube.com)

Medea Benjamin, Code Pink, i Judging Freedom. “Does anti-war activism moove the needle?” Fint exempel på antikrigsaktivism

Anslag till freds- och solidaritetsorganisationerna dras in. Protester 4 febr.

Vad har ni emot oss som jobbar för fred?

DN-debatt 18 jan. ”Säg nej till avtalet som ger USA tillgång till svenska militärbaser”

”Säg nej till avtalet som ger USA tillgång till svenska militärbaser

Lennart Palm i Borås tidning om DCA-avtalet

Lennart Palm i Borås tidning 11 jan-24

Code Pink Medea Benjamin: Can antiwar-movement

Nationell kampanj mot USA-baser i Sverige bildas

I Finland, Norge och Danmark finns nationell kampanj mot DCA-avtalet, Defence Cooperation Agreement, som är bilateralt, internationellt bindande. I Sverige pågår mycket informationsarbete men ingen nationell samordning. Riksdagen ska ratificera (fastställa) avtalet i år, sannolikt i vår. Detta får inte ske utan ordentlig information till människor och debatt! Se ovan Kristoffer Leandoers beskrivning av demokrati!

Avtalet  garanterar de amerikanska styrkorna i Sverige fri tillgång till de flygplatser, hamnar och områden – 17 stycken – som anges. Det innehåller också rätt till tillfartsvägar. Regementen och övningsområden i Sverige upplåts åt USA där områden blir sekretessbelagda utan svensk insynsrätt. Befälhavaren blir amerikan. Kärnvapen kan komma in på vårt territorium eller misstänkas vara här. Sverige som uppmarschområde och bombmål! Kärnvapen tros avskräcka men leder kanske till kärnvapenkrig. Vi skapar själva ökad krigsrisk genom hur vi agerar. Förbered för fred, inte för krig! Verka för självständig utrikes- och säkerhetspolitik!

Amerikansk lag kommer att råda för amerikansk personal och anhöriga….

Avtalet kan stoppas även om vi minner bli medlemmar i Nato. Ännu finns påverkansmöjligheter. Vi bildar en arbetsgrupp över landet för inspiration och spridning av information. Kontakta info@laraforfred.se om du vill hjälpa till.

förslag till brev till riksdagsledamöter PROTEST MOT DCA

Bokrecesions i Parabol “Palestinavännen som svek”

Recension av Mathias Mossberg Palestinavännen som svek

Läsvärt om demokrati – inlägg i dagens debatt 12 jan efter bottennappet i Folk och Försvar

Kristoffers beskrivning av en demokrati är ett land som jag vill leva och verka i. Kom med!

13-15 jan. -24 Folk och freds Sälenkonferens

Nedanstående kan spridas till internationella kontakter inklusive bilagor.
Tord Björk

People and Peace 2024

We had a successful People and Peace event 13-15 January .
The links to the international session January 13 on youtube are included in the
press release. Please spread the links on your webpage.

Three major campaign gained significant momentum. January 25 the first
meeting was held to start a nation wide campaign against the 17 US bases
which are planned in Sweden in all parts of the country.The campaign will
be demanding a referendum. The initiative Peace and climate justice
transition also develops very well, with more and more climate
movements joining. The Potato Appeal has also potential of reaching
out to very many municipalities launched by the Transition movement
which is strongly involved in People and Peace.

Enclosed
1 Report from People and Peace 2024  Press release- People and peace 2024
2 Peace and climate just transition initiative Peace and climate

Kampen mot USA baser blev en av de viktiga inslagen. Läs här vad vår medverkande Bitte Vatvedt säger om baserna i Norge: https://arbejderen.dk/udland/baseaftale-udenom-nato-usa-vil-tage-suveraenitet-fra-de-nordiske-lande/

Här är alla videolänkarna från de inspelade presentationerna:

Läsvärt om demokrati – inlägg i dagens debatt 12 jan efter bottennappet i Folk och Försvar

Kristoffers beskrivning av en demokrati är ett land som jag vill leva och verka i. Kom med!

Kristoffer Leandoer om demokrati 2024-01-12 SVD

ICJ och Gazakriget, av Trita Parsi

ICJ lands stunning blow on Israel over Gaza genocide charge

Frida Stranne 10 januari: Ukraina och Gaza blottar dubbelmoralen

Detta är oerhört läsvärt! Det sätter fingret på hur debattklimatet utvecklats och vad det lett till.

Frida Stranne ommilitarism, media och dubbelmoral 10 jan-2024 Aftonbladet

Jeffrey Sachs om USAs politik, en skam

US Foreign Policy Is a Scam Built on Corruption

5th Jan,Mearsheimer: Genocide in Gaza

Genocide in Gaza

Netanyahu diskuterar “frivillig” förflyttning av Gazabor till Kongo

Israel in discussions with Congo to resettle Palestinians from Gaza

Stina Oscarson frågar utrikesministern om orsaken till att ekonomiska bidrag till fredsorganisationerna stoppats

Stina Oscarson om varför regeringen strypt stödet till fredsorganisationerna.

2023

Regeringen stoppar de ekonomiska bidragen till en rad fredsorganisationer

Regeringen kapar stöd till fredsorganisationer

Bidragen till fredsrörelsen dras in

Ett absurt beslut som undergräver demokratin

Svenska Freds om DCA

Svenska Freds i ETC om DCA

TFF, Jan Öberg, om DCA-avtalet

TFF Sverige ingår extremt militärtavtal med USA

TFF Sweden signs extreme military agreement with the US

DCA-avtalet, www.alliansfriheten.se

Del 1.Sverige som bas för ”obehindrad” amerikansk militära verksamhet?

Del 2. Alliansfriheten om DCA

Del 3. Vem har avgörandet i sin hand

2024 nytt säkerhetspolitiskt läge för Sverige

DCA, del IV Alliansfriheten

COP28: How war and militarisation fuel the climate crisis

COP28 How war and militarization fuel cilmate crisis

Nyhetsbrev från KlimatSverige 19 dec.

19 december 2023

Gazakriget

Le Monde diplomatique nr 12

Role of U.S. Menwith Hill NSA base and the UK in Gaza

TFF Statement On the Genocide in Gaza

Richard Falk

https://www.juancole.com/2023/12/charges-genocide-hypocrisy.html

Tidigare FN:s biträdande generalskreterare Michael von Schulenburg

Michael von Schulenburg

Våld ger inte fred.

Om stoppade fredsförhandlingar mars-april .-23 Michael von der Schulenburg m flFred för Ukraina. Vad som hände när Bors Johnson besökte Kiev 9 april -22 och förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland stoppades.

Costs of War, Watsoninstitutet

Watson Institutes Cost of war försöker beräkna kostnaderna, inte minst i liv, för alla s.k. krig mot terrorism, på https://watson.brown.edu/costsofwar/

Om säkerhetspolitik, om att skapa fred. Reiner Braun IPB. Jan Öberg TFF, Jeffrey Sachs

Reiner Braun 28 th Nov. -23 New York

TFF 10 dec.-23. USA och Monroedoktrinen

J Sachs 27 dec. -23 US FOREIGN POLICY IS A SCAM BUILT ON CORRUPTION

Flygblad  och arbete mot baserna.”Nej till USA-baser i Sverige”

Människor behöver få veta vad som händer, den stora vridningen i svensk utrikespolitik. Detta bilaterala avtal inskränker suveränitet och ökar riskerna för konventionellt krig och kärnvapenkrig. Flygbladsutdelning i Göteborg. Den som ev. till använda texten och skriva egen avsändare kan få Worddokumentet. Skriv till k.utas.carlsson@gmail.com.

Flygblad Fredsams mot USA-baser

Dessutom förslag till brev till riksdagsledamöter för att de, när de får rösta nästa år, säger Avslag. Wordformat kan fås av k.utas.carlsson@gmail.com. Vi samlas också i grupper för arbete. Brev till riksdagsledamöterna, förslag

Mer om DCA i media

Regeringen om DCA

“Med tillgång till militärbaser i Sverige kan USA agera snabbare utan att behöva vänta in beslut från Nato”

 https://efolket.eu/stallningstagande-av-vansterpartiets-ledning-om-usa-baser-vallar-uppmarksamhet-och-kritik-inom-egna-leden/

Charlote Thege det kuppartade beslutet rörande 17 USA-baser Sverige

insändare i DN Bottna för Fred

ETT EKO FRÅN 1985 från Erni och Ola

TFF den 7 dec Jan öberg DCA-avtalet har signerats

Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig

Later this week, Denmark and the US will sign a defence cooperation agreement

6 dec. DCA undertecknat + DN- artikel med intervju av försvarsministern.

DCA-avtalet Sverige avtal-om-forsvarssamarbete-mellan-sverige-och-usa

DN 6 dec om DCA

Nordic Peace Alliance, Nordiska Fredsalliansen har bildats. Appell för kärnvapenfritt Norden

Appell för ett kärnvapenfritt Norden NMR och regeringarna

En Nordisk Fredsallians har bildats

Medlemsorganisationer i NPA 30 nov. -23

Engelsk version av appellen: Final Appellen till NMR och regeringarna

English names of the member organizations: NPA Member 0rganisations final 30.11

Uppläsning i Helsingfors självständighetsdagen 6 dec. med början kl. 12.00 uppläsning av Kants essä: Till den eviga freden (Zum ewigen Frieden)

Läsningen är tänkt att även fungera som en manifestation och demonstration för fred, för viljan till fred och för tron på fredens möjlighet. Vi möts därför på en offentlig plats, på Salutorget i Helsingfors invid presidentens slott. Uppläsningen börjar kl 12.00. Vi önskar alla filosofer och även alla andra finländare välkomna att läsa Kants essä tillsammans med oss.

Efter läsningen finns möjlighet för gemensam diskussion om fred. Filosofer för fred Filosofit rauhan puolesta

Inbjudan till demonstration för fred på självständighetsdagen 6

TPNW (FN-avtalet om förbud av kärnvapen) Statspartsmöte i New York 1 dec. -23 rapport från ICAN (läs också länkar i texten). Kärnvapen-avskräckning är ett allvarligt säkerhetsproblem.

The Second Meeting of States Parties to the TPNW has successfully concluded and agreed that nuclear deterrence is a significant security problem, requiring urgent attention by the international community, that more research on the impacts of nuclear weapons is needed, and that the harms caused by nuclear weapons use and testing require ongoing attention.

https://www.icanw.org/tpnw_2msp_conclusion?utm_campaign=tpnw_2msp_concludes&utm_medium=email&utm_source=ican

West votes against democracy, human rights, cultural diversity at UN; promotes mercenaries, sanctions

https://geopoliticaleconomy.com/2023/11/26/west-vote-democracy-human-rights-un-sanctions

Intressanta likartade kartor hur Väst röstat i FN:s generalförsamling i en rad frågor. En delad värld. Väst talar för demokrati och mänskliga rättigheter men handlar tvärtemot. Dubbla måttstockar.

Jan Öberg, fredsforskare, på YouTube. How we achieve an enduring peace

Information på försvarsdepartementets hemsida, förskönande beskrivning av avtalet DCA som skrevs under av regeringen den 30 nov.

231130-Avtal om försvarssamarbete med USA-från försvarsdep hemsida

USA:s militära styrkor i Europa, promemoria från fredsorganisationer

Promemoria – amerikanska styrkor

I Finland Kampanj för att stoppa DCA-avtalen om amerikanska militärbaser. Inspiration för svenskt handlande

Press release Campaign against foreign bases in Finland

Observera att det är flera sidor med intressanta uppgifter. Vi har också ett förslag till brev till de svenska riskadsledamöterna _ uppdaterat efter att avtalet skrivits under av regeringarna den 5 dec.:

Brev till riksdagsledamöterna, förslag

Här är avtalet: DCA-avtalet Sverige avtal-om-forsvarssamarbete-mellan-sverige-och-usa

Internationellt upprop för att stoppa DCA-avtal för amerikanska baser i Danmark, Finland och Sverige

Idag den 13 nov. -23 släpps en namninsamling för att stödja arbete i Skandinavien att förhindra ratificering av Defence Cooperation Agreement med USA, bilaterala avtal som öppnar länderna för militära baser för amerikansk (USA) trupp och materiel. Här är länk till namninsamligen som stöds av kända namn i fredsrörelsen: https://worldbeyondwar.org/scandimerica/

Observera att amerikansk lag kommer att gälla på baserna och inspektion/insyn kommer ej kommer ej att tillåtas. Kommer kärnvapen att kunna placeras där? USA:s policy är att aldrig svara på frågor om kärnvapen. Svensk suveränitet  kommer ej att gälla inom denna del av baserna (kanske hela basen). Hur stämmer det med grundlagen? När riksdagen ska fatta beslut om lagändring nästa år kommer det att krävas 2/3 majoritet för ett Ja?

Skriv på namnninsamlingen!

Förslag till brev till svenska riksdagsledamöter: Brev till riksdagsledamöterna, förslag

Se mer info om DCA nedan och ovan!

DCA, avtal bilateralt Sverige-USA och Finland-USA om baser på våra territorier.

DN rapporterade den 1 och 2 nov. om dessa baser. Avtal med regeringen nu “klart”. Ska på remissrunda och sedan för ratificering – det  blir lagändringar – av riksdagen. DN tror 2024.  Vi har ännu tid att motarbeta denna inskränkning av vår självständighet och ökade risk från kärnvapnen. Man frågar sig. Är det inte fråga om grundlagsändring och i så fall krav på 2/3 majoritet? I Finland har de samma typ av avtal. Här informativt föredrag av Veronica Pimenoff, Läs det! Jag (Karin) har skrivit en debattartikel som DN och SvD inte oväntat refucerat. Idén med min artikel är folkbildning. Människor vet inte vad detta är och innebär. Tidningen Syre ska publicera den (10 nov.). Jag försöker med fler tidningar.

DCA Avtalet är färdigt 1:11-23 DN

Hot om kärnvapenkrig allvarlig följd av avtal med USA om försvarssamarbete

Veronica Pimenoff Finlands-DCA-medUSA

DCA Norge eng avtalet

Jeffrey Sachs Testimony at th UN Security Council Meetin Nov. 20th-23

https://youtu.be/wm4qLWc_Co0

 

Vi får inte acceptera avhumaniseringen av invandrare som pågår

En rad kända personer i GP 6 nov.

Vi får inte acceptera avhumaniseringen av invandrare som pågår

Gaza-kriget: EU-majoritet går emot Spaniens krav på omedelbar vapenvila

Gaza-kriget- EU-majoritet går emot Spaniens krav på omedelbar vapenvila

Jeffrey Sachs om Kennedy´s presidentperiod 1961-1963 med ett tal -62 hört av Chrusjtjov, Kubakrisen -62 och fortsättningen till våra dagar, Ukrainakriget

Oerhört informativt lätt att följa, inspirerande 50 minuter långt: https://www.youtube.com/watch?v=Wqm9Yl1gGEY

Det ger också hopp, möjligheter – med goda ledare….

Informativ insändare om DU-vapen (utarmat uran) till Ukraina

Insändare om DU 16 september

Geneva Peace Week 2022 and 2023, videos on Common Security

https://www.youtube.com/watch?v=X8uTuccchlA

See also Karin Utas Carlsson on the same topic:

230707 From deterrence to common security

and:

Ett nytt säkerhetsbegrepp

Avskedsbrev från Craig Mokhiber till högkommissarien för mänskliga rättigheter FN

Detta om Palestina frågan.

Ännu finns starka människor i FN-systemet. Nu avgår en av dem:

United Nations/ Craig Mokhiber, Director in the New York Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) –  October 28, 2023 – Letter of Resignation.

craig-mokhiber-resignation-letter

Krigsbrott, Israel- Gazakriget

Krigsbrott, lagar Vi är skyldiga mänskligheten att se till att krigslagar efterlevs

Judar för israelisk-palestinsk fred har gjort uttalande samt uttalande från Kairos Palestine 

Judar för israelisk-palestinsk fred 17 okt-23

Call for action (UK) 231013

Jan Öberg intervjuas i RT “World apart” och ger en lektion i hur bedriva politik utan våld och enligt FN-stadgan

Intervjun är på engelska. https://transnational.live/2023/10/12/rts-worlds-apart-with-jan-oberg/

Ingela Mårtensson “Medlemskap i Nato – säkerhet eller säkerhetsrisk”

Den relativt nyligen startade fredsföreningen Bottna för Fred bjöd den 9 september in Ingela Mårtensson, Kvinnor för fred, och tidigare riksdagsledamot, att tala om Natomedlemskapet. Det är angeläget att sprida kunskap kring konsekvenser av detta med tanke på hur snabbt det politiska landskapet förändrats och hur snabbt de politiska ledarna ändrade sig förra året. Jag tänker då på Socialdemokraterna. De traditionella medierna diskuterar knappast frågan, och gjorde det inte före valet heller. De har tagit ställning och jag undrar om kravet på opartiskhet i media kastats i papperskorgen. Det pågår namninsamlingar mot medlemskap i Nato och för kärnvapenförbud, t o m för folkomröstning med tanke på den enorma betydelsen detta har. När vi delar flygblad på stan ser vi att folk ser frågan om Natomedlemskap som redan avgjord. De som är negativa är uppgivna.

Här finns nu ett referat av Ingela Mårtenssons föredrag, som del i kunskapsspridning:

Ingela Mårtensson 9sept.-23. Medlemskap i Nato – säkerhet eller säkerhetsrisk

Lång beskrivning och analys av Ukrainakriget. Av ambassadör Chas W. Freeman 

Freeman är visiting Scholar, vid välrenommerade Watson Institute for International and Public Affairs, Brown University.

Chas W. Freeman Jr. The Many Lessons of the Ukraine War

Joseph Gerson om kärnvapenhotet. Tal under IPB:s fredsvecka om Ukrainakriget

Joseph Gerson är president för the Campaign for peace, disarmament and common security och vice president i IPB, Internationella fredsbyrån.  30 sept. -23.

Joseph Gerson’s talk during the International Peace Bureau Ukraine Week

22 kärnvapenmotståndare har till allmänne åklagaren anmält innehavet av kärnvapen (USA:s) i Italien 2 okt.-23

Press Release. Italy

Nuclear weapons complaint Italy

Friedenskonferenz in Frankfurt am Main am 1.10.2023.

Reinar Braun startar utan bild på tyska men sedan blir det normal videoinspelning med Jeffrey Sachs.

Jag har EN invändning och det är uttrycket “collective security” när Sachs menar och förklarar det som “common security”, gemensam säkerhet där ingen stat tar sig rätten att skapa säkerhet på en annans bekostnad (jfr Olof Palme). Innehållet är tydligt men det hade varit bättre om han använt termen “common security” som används i FN. Här i Sverige, åtminstone, är kollektiv säkerhet det uttryck som Nato använder för sin typ av “säkerhet” som går ut på att skapa säkerhet med hot/avskräckning, riktad mot Ryssland och andra länder de ser som fiender. Detta talar Sachs om i slutet av intervjun – return to the concept of collective security of OSCE30:30 : “based on the point that no country can choose a military alliance in a way that endangers another country.” Den ryske utrikesministern Lavrov skrev brev till EU:s utrikesministrar i januari 2022 där han upprepade gånger begärde “indivisible security” (odelbar säkerhet): “We want to receive a clear answer to the question how our partners understand their obligation not to strengthen their own security at the expense of the security of other states on the basis of the commitment  to the principles of indivisible security.” Han hänvisade till OSSE:s toppmöten i Istanbul nov. 1999 och Astana dec. 2010. Han möttes av förakt i pressen och utrikesministrarna, inte heller den svenska, svarade enskilt som han begärt. Några veckor senare invaderade Ryssland Ukraina…. Det hade kunnat förebyggas.

Jeffrey Sachs om Nord Stream-sabottaget 13 febr. -23

Vi bör inte glömma detta brott. Ännu har Sverige inte släppt resultatet av sin utredning.

https://www.jeffsachs.org/interviewsandmedia/yrls9kjx89lx5s3rxgl8452zld7skl

19 okt. kl. 18.00-20.00 Kärnvapen – på svenskt territorium?

ABF-huset i Stockholm Sveavägen 41. Ungdoms panel. Frientré. Svenska nätverket för kärnvapennedrustning och ABF. Se annonseringen. i kalendariet på denna hemsida!

Den kände ukrainske fredsaktivisten och vapenvägraren Yurii Sheliazhenko åtalas för att rättfärdiga Rysslands krig

Yurii är styrelsemedlem i World BEYOND War. Han får här (15 sept.) ett starkt stöd av David Swanson, executive director. Gå in på sidan 2 i länken nedan och klicka sedan på länken direkt under bilden av Yurii! VIKTIGT! Sprid informationen!

Peace activist Yurii Sheliazhenko åtalad

PS

———- Forwarded message ———
From: David Swanson <no-to-nato@lists.riseup.net>
Date: Wed, Sep 20, 2023 at 7:52 PM
Subject: [no-to-nato] Prosecution Doesn’t Show Up for Hearing to Charge Yurii Sheliazhenko with Justifying Russian War
To: David Swanson <david@davidswanson.org>

Prosecution Doesn’t Show Up for Hearing to Charge Yurii Sheliazhenko with Justifying Russian War

By World BEYOND War, September 20, 2023
https://worldbeyondwar.org/prosecution-doesnt-show-up-for-hearing-to-charge-yurii-sheliazhenko-with-justifying-russian-war/

The prosecution did not show up for the hearing today in Kyiv to pursue the filing of charges against Yurii Sheliazhenko, who is being charged by the Ukrainian government with the crime of justifying Russian aggression. The evidence is this statement which explicitly condemns Russian aggression.

Here is a video of Yurii denouncing Russian warmaking many times, over the past year and a half.

It is possible that the absurdity of the charges, or the international attention is helping. But we do not know.

We delivered the petition to drop the charges to the court, where Yurii says “The court was astonished.” We also delivered it to the Ukrainian Embassy in Washington, D.C.

PLEASE SIGN THE PETITION HERE.

Yurii remains under investigation for serious charges, but the state agencies have not set a date to charge him yet. He remains under night-time house arrest until Oct 11.

About Yurii.

This is our petition:

To: Ukrainian Government

We call on you to drop any legal proceedings against Yurii Sheliazhenko, and to respect human rights, the right to conscientious objection, and the right to freedom of speech. The absurdity of prosecuting someone for justifying Russian warmaking on the basis of a statement in which he has explicitly condemned Russian warmaking, is matched by the absurdity of waging war in the name of freedom and democracy while engaging in this sort of harassment of citizens. We urge you to do better.

ADD YOUR NAME HERE.

Would Hungary be expelled from the European Union if it continued to build its relations with the East?

On Tuesday (19th sept – 23), an independent group of experts presented a plan to the European Commission on how governments that disagree with the leadership in Brussels can be eliminated from interfering in EU decisions and prevent countries like Hungary from exercising veto rights. The independent experts were commissioned by the French and German governments to develop the plan.

The “multi-speed Europe” would be divided into first-, second-, and third-class member states, and the category that still ran would be called the attractive European Political Community – following the idea of ​​French President Macron.

https://bekekor.wordpress.com/2023/09/23/would-hungary-be-expelled-from-the-european-union-if-it-continued-to-build-its-relations-with-the-east/

USA förhandlar med de nordiska länderna om baser på våra territorier, DCA. Norges avtal är klart.

DCA = Defence Cooperation Agreement. USA förhandlar bilateralt, förbi Nato, om baser, men Natomedlemskap öppnar upp för detta. Här en lång text från Alliansfriheten. Erfarenheter från Norge finns mot slutet av texten. Detta är upplysande för oss, innebär klar risk för kärnvapen på vårt territorium med ökad risk att bli måltavla. Vi har mycket att göra. Inga baser och inga kärnvapen på svenskt territorium!

https://www.alliansfriheten.se/strategiskt-vagval-amerikanska-baser-pa-svenskt-territorium/

NATO Chief Openly Admits Russia Invaded Ukraine Because Of NATO Expansion.

Intressant nyhetsbrev av Caitlin Johnstone om betydelsen av vem som säger vad. Nu säger Stoltenberg det som i fredsarbetares mun kallas för Rysslandspropaganda eller något om Putinkramare

https://www.caitlinjohnst.one/p/nato-chief-openly-admits-russia-invaded

Nytt upprop för fred, mot krig och rustningar, DiEM25

Democracy in Europe Movement 2025 https://i.diem25.org/en/petitions/89

Upprop från DIEM25

Inspirerande fredsnätverk i Umeå, Lysistrate

Det kom ett mejl….. Läs här kreativt, härligt arbete för fred i en svår tid.

Nytt fredsnätverk i Umeå, Lysistrate

Manifestationer mot Nato på många platser 16 sept. och 23 sept.

Flygbladsutdelning, tal och musik på många platser i Sverige. Mot svenskt Nato-medlemskap.

Manifestationer mot svenskt Nato

Pressmeddelande Släpp fram fredsrösterna i alla länder

Den pågående militariseringen medför att fredsröster i öst, väst och hemma hos oss tystas. Se här pressmeddelande från Nätverket Folk och fred. Där finns länkar att klicka på för att ge stöd till tre olika aktivister (i Ryssland, Ukraina och Litauen).

Pressmeddelande Släpp fram fredsröster

https://www.youtube.com/watch?v=2sVKXlNc1O8

Scott Ritter: Waging Peace – Embodying the Spirit of JFK’s Peace Speech

JF Kennedys berömda universitetstal -63 om fred. Därefter Scott Ritters kommentar följd  frågor och svar.

https://www.youtube.com/watch?v=6-CsWtowjms

Tidögängets hittills svåraste huvudvärk, angiverilagen

Jan Viklund i Gandhi TODAY undrar om är början på en stor rörelse för civil olydnad i Sverige. Den 10 september demonstrerade tusentals personer mot Angiverilagen. Tidningen Arbetaren skrev:

Tidögängets hittills svåraste huvudvärk.

Stranne och Parsi om världsordningen

”Världen förändras – och Sverige hänger inte med”. Denna debattartikel i SvD var skriven i maj. Sedan dess har debattklimatet blivit om möjligt ännu kärvare. När jag senast (början av september -23) såg Frida Stranne i en debatt var hon väldigt tyst. Hon har blivit svårt åtgången i traditionella media. Hennes forskningsområde är USA, dess utrikes- och säkerhetspolitik. Det är svårt att gå utanför det västliga narrativet, även om man har väldigt mycket forskning i ryggen. Jag rekommenderar hennes och Trita Parsis bok: “Illusionen om ven amerikanska freden”. Här är debattartikeln: https://www.svd.se/a/15dvQM/trita-parsi-och-frida-stranne-varlden-forandras-men-sverige-hanger-inte-med

eller i pdf: Världen förändras och Sverige hänger inte med

Youtube September 4, 2023 –  Scott Ritter: GAME OVER for Ukraine as Russia Defeats the Neocon Agenda

En väldigt annorlunda bild av Ryssland mot vad vi får i traditionella media. Scott Ritter har varit i Ryssland och marknadsfört sin nya bok. Han passade på att lära sig något om “den ryska själen”.

The Endgame for the Ukrainean War. Mercouris and Mearsheimer discussion

Här på YouTube diskuteras Ukrainakriget; hur få slut på det. Många intressanta och vältaliga synpunkter kommer fram.  Natos expension ses som den stora orsaken till kriget.  Tyvärr är pessimismen väldigt stor, främst därför att västsidan, inte minst USA – som här har avgörande betydelse – ser sig självt som den goda och den andra som den onde och vägrar att ta in Rysslands perspektiv och behov av säkerhet. För varaktig lösning behöver  Ukrainas inträde i Nato stoppas permanent och en strategi för långsiktig säkerhet i Europa tas fram. Om inte, saknas möjlighet till en varaktig lösning. Därav pessimismen.

Mearsheimer framhåller att alla är i en rävsax eftersom Ryssland ser sig existentiellt hotad. Om man i väst tror det eller inte, spelar ingen roll. Det är Rysslands upplevelse som gäller för att hålla igång kriget från det hållet. Från USA:s sida undrar Mearsheimer vad de har att förlora. Kriget sker lång bort och de har ej soldater som dör och skadas. Såväl Mearsheimer som Mercouri kallar sig själva för realister i motsats till de som driver på kriget med förhoppning att “vinna” för att få en bättre förhandlingsposition. När värderingar står emot varandra är det svårare och vi ser att fakta tas ej in och stängs ute av traditionella medier.

De ser inte hur den amerikanska hegemonin är på väg att tappas. Forskare talar om att vi är på väg mot en multipolär världsordning. Kanske finns här en möjlighet att tänka om (Karin)?

Jag vill verkligen rekommendera att lyssna för här tas många ting upp, såsom dubbla måttstockar hur man ser på egna sidan och på den andra, skillnaden mellan kärnvapenavskräckning (deterrence) och kärnvapentvång (coercion) där tvånget från kärnvapenmakter inte lett till fredlig lösning av konflikter.

US Officials Keep Boasting About How Much The Ukraine War Serves US Interests 

Välj mellan att lyssna på uppläsning eller läsa den skrivna texten. Caitlin Johnston har informerat fredsrörelsen.

Officials in US congress + media about US proxywar in Ukraine good investment

Slut på kriget genom förhandlingar

Alliansfriheten – Slut på kriget genom förhandlingar

A roadmap to peace in Ukraine

TFF, Jan Öberg förmedlar denna artikel 29 aug. -23.

Prof. Dr. Alfred de Zayas, Geneva School of Diplomacy, former UN Independent Expert on International Order

A roadmap for peace in Ukraine

Gudrun Schyman i DN ger svar på tal

DN 2023-08-31, Gudrun Schyman, Jag är inte Putinkrama re for att jag sager att fr ed nås genom förhandling

Svenska mediers förtalskampanjer…

Svenska mediers förtalskampanjer följer ett historiskt

Världssvält för dörren, Göra Greiders artikel och Lars Drakes kommentar

Världssvält för dörren

Lars Drakes kommentar till Greiders artikel.

Amerikansk journalist, Danny Haiphong, talar till Fn:s säkerhetsråd om Natos krig i Ukraina

https://popularresistance.org/danny-haiphong-addresses-un-security-council-on-natos-ukraine-aid/

Oppenheimerfilmen recension. Kärnvapenkrig måste förebyggas

Oppenheimer and the moment to prevent nuclear war

Biden’s Trilateral Camp David Summit Advanced Preparation for War with China

Biden´s summit preparing for war with China in an alliance

Krav från NAPF och WILPF USA vid NPT preparatory committee i Wien den 31 juli -11 aug.

On August 2, Dr. Hughes delivered a statement on behalf of NAPF, focusing on the humanitarian consequences of nuclear weapons and laying the case for nuclear disarmament and nuclear abolition. Dr. Hughes urged all nuclear weapon states to sign the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW) to signal their seriousness in addressing this issue and all non-nuclear weapon states to join the treaty and to say with “one clear voice that enough is enough.” She reminded the delegates that “Our children and grandchildren deserve a future.” Read Dr. Hughes’s statement HERE and watch it below.

Ukrainakriget. Utmärkt artikel 16 aug. i Codepink av medgrundaren Medea Benjamin och oberoende journalisten Nicolas Davies

Birger Schlaug i Syre till Frida Strannes försvar

Frida Strannes och Trita Parsis bok “Illusionen om den amerikanska freden” har blivit upprörande illa behandlad av recensenter som tagit till sig den i våra media ensidiga beskrivningen av kriget i Ukraina (efter den 24 februari -22 då Ryssland gick till angrepp). Fredsrörelsens försök att öka kunskapen har misstolkats som försvar för invasionen trots att också denna starkt fördömt  den. Nu har forskarna Stranne och Parsi råkat ut för samma hantering trots att deras bok egentligen inte handlar om Ukrainakriget. Läs här Birger Schlaugs förnuftiga inlägg i debatten (16/8 i tidningen Syre).

I krigskulturens Sverige anses samtal om fred som opassande

Namninsamling för krav på folkomröstning angående Nato-anslutning

“Vi som undertecknar denna namninsamling vill ha en folkomröstning om frågan om svenskt medlemskap i NATO. Beslutet att begära anslutning till NATO innebär en dramatisk kursändring i svensk politik som inte förankrats demokratiskt. Viktiga frågor om NATO-medlemskapet och dess konsekvenser för de generationer som nu lever och för kommande generationer har inte belysts och diskuterats tillräckligt. Det gäller exempelvis vad medlemskapet innebär angående kärnvapen på svensk mark; Sveriges åtaganden vad gäller nedrustning; värnpliktigas skyldighet att gå i krig som NATO är involverad i och Sveriges möjlighet att efterleva internationell rätt, samt vilka ekonomiska följder anslutningen kommer att få. NATO-medlemskap skall vara brett förankrat hos befolkningen.”

Så lyder texten för namninsamlingen startad av Edda Manga, Mångkulturellt centrum i Tumba. Under augusti och september hoppas vi på att få in fysiska namnunderskrifter på listor som skickas till henne. Se information som bifogas samt formulär att skriva ut och samla in namn på. Det krävs insamlare som personligen möter undertecknarna och direkt tar hand om listorna, som samlas eller skickas direkt. Edda Manga svarar på frågor (se informationsbladet nedan) och jag som står för denna sida hjälper till, k.utas.carlsson@gmail.com

Låt oss få ihop 100 000 namn för att göra intryck på riksdagsledamöterna som kommer att behöva ta ställning till Nato-anslutningen när alla Nato-länderna har sagt Ja till Sverige! En intressant fråga är grundlagens krav. Detta återkommer vi till.  Det är inte för sent, men det krävs jobb!

Folkomröstning om anslutning till NATO

INFORMATION OM NAMNINSAMLING MED KRAV PÅ FOLKOMRÖSTNING OM NATO

11th International Conference of Museums for Peace Uppsala 14th-16th of August

During the conference Karin Utas Carlsson will give a short speech:  From Deterrence to Common Security: A contribution to Peace Education. She will compare two ways of thinking in international och security policy: the power paradigm and an alternative paradigm. John W. Burton, an Australian diplomat who in 1964 founded the Centre for the Analysis of Conflict in London, is called the father of Human Needs Theory. He said: “Some human needs will be pursued regardless of cicumstances and consequences…. Deterrence theory , the basis of domestic enforcement and international strategic policies  is undermined because deterrence cannot deter in conditions in which human needs are frustrated.” He also pointed out that there are important similarities between conflicts at the global (macro) level and the local (micro) level. The same principles work on the two levels. This means that international politics can benefit from the knowledge of behavioural science on conflict resolution developed during centuries. This opens up for changing the world towards less violence, more peace …… Maybe people interested in this way of thinking can join in a digital association or a club: Burtons Friends.

Here: a comparison between the two ways of thinking:

15th August From deterrence to common security…Uppsala

Comparison between the power paradigm

Sheliazhenko, känd pacifist i Ukraina, anklagad för att gå fiendens ärende

Här är hans försvarstal. Han har fått sina arbetsredskap beslagtagna, bland annat datorn som han bland annat använder för att skydda vapenvägrare och hävda mänskliga rättigheter.

Sheliazhenko Pacifists are not enemies

Stöd honom! https://actionnetwork.org/petitions/tell-the-ukrainian-government-to-drop-prosecution-of-peace-activist-yurii-sheliazhenko?source=direct_link&

Tal av Joseph Gerson om kärnvapen aug. -23 

A Speech By Joseph Gerson Before The World Conference Against A & H Bombs

8-9 juli en andra Peace Wave över världen initierad av World BEYOND War and IPB, Internationella fredsbyrån

World BEYOND War and International Peace Bureau just held the second annual 24-hour peace wave, a 24-hour zoom with live filming of peace events around the world, moving west with the sun. There are street actions, concerts, art projects, peace-pole installations — all variety of creative contributions from a global community uniting to put an end to war and build a culture of peace. The videos are at 24hourpeacewave.org

Indoktrinering i skola och universitet?

https://efolket.eu/indoktrineringsnytt-msb-vill-fa-in-propaganda-for-nato-pa-skolschemat/

Indoktrineringsnytt -eFOLKET

NATO-indoktrinering Kriget kommer, lilla vän

 

Jeffrey Sachs 18. July. Time-line Ukraine war and case for diplomacy

Jeffrey Sachs’ timeline för Ukrainakrisen: https://www.other-news.info/the-real-history-of-the-war-in-ukraine-a-chronology-of-events-and-case-for-diplomacy/

18 JULY 2023 Jefferey Sachs

Intressanta tidsangivelser och citat. Kampen kring associationsavtalet med EU där EU:s del är att kräva av Janukovytj (Ukrianas president) att välja sida handel med Ryssland eller EU är dock inte med. Detta beskrivs i Richard Sackwas bok 2015 : Frontlinje Ukraina : krisen i gränslandet mellan Ryssland och Europeiska unionen

Joseph Gerson 13. July speach on the history of the Ukraine War

Brev till regeringen 12 juli från kristna organisationer: Idag har vi alla blivit måltavlor

Det handlar om kärnvapenkrig och att Turkiets president nu släppt sitt motstånd mot Sveriges medlemskap i Nato. https://www.dalademokraten.se/2023-07-12/i-dag-har-vi-alla-blivit-maltavlor

12 juli Dala-Demokraten

Uttalande från “Världens kvinnor – förenade mot NATO”. Bryssel juli 2023. + Protest från detta nätverk att använda klusterbomber

Kvinnor från hela världen samlas i Bryssel inför NATO:s toppmöte i Vilnius den 10-11 juli. Här är uttalandet

20:5 Common statement sv översättning

Detta kallas nu Declaration for peace. Det sprids för undertecknande. Länk till detta: https://womenagainstnato.org/#:~:text=We%20call%20ourselves%20Global%20Women,home%20of%20the%20NATO%20headquarters.

Detta nätverk protesterar den 10 juli mot USA;s och Storbritanniens beslut att sända klusterbomber med utarmat uran till Ukraina. Det är emot FN:s konvention som förbjuder klusterbomber. Man varnar också Ukraina och Ryska federationen att använda dessa vapen.

Protest letter on sending cluster weapons to Ukraine

Sverige har blivit en hökarnas högborg

Frida Stranne och Trita Parsi, aktuella med boken “Illusionen om den amerikanska freden” skriver här en debattartikel om debattklimatet i Sverige som gått från förespråkare för fredlig konfliktlösning till att bli mer “hökaktig” än andra länder. Som forskare har de börjat nå ut, vilket vi som kämpar för fredliga lösningar och mot hot och våld kan vara väldigt tacksamma för.

Stranne, Parsi 23-07-03

Wienmötet för fred i Ukraina 10-11 juni

Här kommer den första rapporten från fredsrörelsen:

Vienna Summit 10th – 11 th June-23. First report

Några måste fortsätta freden…

Eva Mannheimer i dagens Area 15 juni-23

Eva Mannheimer 15 juni i Dagens Arena

USA:s krig mot terrorismen har inte skapat ny folkrätt (Alliansfriheten.se)

USAs krig mot terrorismen har inte skapat ny folkrätt

CRACKs in NATO

https://www.german-foreign-policy.com/en/news/detail/9266

14 juni 2023

VAPENVÄGRAN: Kommer värnpliktiga att behöva strida för Nato

Svenska Freds Fredspodden: https://www.svenskafreds.se/vad-vi-gor/fredspodden/

Hopp & Motstånd. Träning i ickevåld och fredskultur kombineras med badsemester 7-12 juli utanför Borås

Datum/Tid
07/07/2023 – 12/07/2023
13:00 – 12:00

Plats: Råddehult lägergård utanför Borås.
Badsemester och ickevåldsträning. Träning i feministiskt mötesteknik. Kurser att välja mellan. Se hemsidan!

Kurser 8 juli – 11 juli

 • Ickevåldsträning med Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå
 • Civil olydnad – för klimat och solidaritet
 • Lär dig leda övningar i ickevåld och civil olydnad
 • Träna civilmotstånd vid krig
 • Konflikthantering och medling

Kurser 11 juli – 12 juli

 • Mindfulness och ickevåld
 • Fängelse för civil olydnad

Ett flertal organisationer står bakom lägret. Det och mycket mer läses på hemsidan. Priser finns där. Info för anmälan. Det blir vegokost och vegetariansk dito. Det behövs hjälp i köket. Hör av dig till Karin Utas Carlsson, k.utas.carlsson/gmail.com
Hemsida: hoppochmotstand.net

Hopp och Motstånd affisch 2023-1

Svenska Freds karta över svensk vapenexport

https://www.svenskafreds.se/vapenkartan/

Ny namninsamling mot Nato-medlemskap och baser i Sverige, för kärnvapenförbudet

Här finns listan med namn att skicka in den till. Nej till Nato.

2023-05 Namninsamlingslista Nej till Nato

Här är förslag till flygblad. Nätverket Nej till Natoanslutning.

Nationellt flygblad Nej till Svensk Natoanslutning

Här är den nuvarande plattformen för Nätverket Nej till svensk Natoanslutning: Plattform Fas 2 (3)

When will US join global call to end Ukraine war?

Här litet ljusglimtar i mörkret: When will US join global call to end Ukraine war?

Tomas Kåberger: Kärnvapen är inte längre ett avlägset hot

Tomas Kåberger- Kärnvapen är inte längre ett avlägset hot

Överste Douglas Macgregor i Judging Freedom om kriget i Ukraina 

Under denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=tN46r30ZwaM finns det mycket viktiga synpunkter som är värda att känna till …. USA:s stöd till Ukraina. Omöjligt att “vinna kriget” mot stormakten Ryssland. Faran i detta, hur sorgligt det är att USA inte möter upp med vilja att förhandla på andra villkor än sina egna.

Kvinnor för Freds inlaga i Miljömagasinet den 26 maj

Här finns bland annat recension av Benjamin Abelows 75 sidor långa “How West brought War to Ukraine”. Massor av källor och citat som vi inte får i traditionella media.

Inlagan innehåller också andra intressanta artiklar och kalendarium för den närmaste tiden. Gå med i fredsrörelsen! Vi behöver bli många,

Allt ni (inte) vill veta hur kärnvapen påverkar klimatet

Forskaren Kim Scherrer höll den 23 maj -23 ett mycket informativt webbinarium på inbjudan av Svenska Läkare mot Kärnvapen, SLMK. Simulationer görs. Vi vet sedan länge att ett fullskaligt kärnvapenkrig hotar hela vår civilisation, “nuclear winter”. Nu fick vi ta del av resultat av  scenarier med kärnvapendetonationer av olika storhet.

Sot av bränder skymmer solen och man kan vänta svält över stora områden under åratal efter även mindre detonationer.

Fredsbladet – Kväkarna våren-23

Utmärkt nummer om följden av Natoansökan, vad den innebär av kärnvapen hot och risk för framtida utländska baser på svensk mark. Norge det avskräckande exemplet. Pedagogiskt. Behöver spridas.

Fredsbladet-varen-2023

Nordic Peace Conference, Helsingör 14-16 juli

Konferensen är på engelska.

Ett nätverk för den nordiska fredsrörelsen (för närvarande Danmark, Norge, Finland och Sverige) håller på att bildas efter över ett års planering av en interim koordineringsgrupp. Det stiftande mötet kommer att ske i Helsingör den 16 juli. De inbjudna fredsorganisationer som tackat Ja kommer där att fatta beslut.

Dagarna dessförinnan, den 14-15 juli bjuder koordineringsgruppen (i Sverige bestående av Ingalill Bjartén och Karin Utas Carlsson) till en fredskonferens på International People´s College Montebello Allé 1 i Helsingör. Denna är öppen för alla.

Här följer inbjudan. Det finns ett begränsat antal platser. Anmälan till k.utas.carlsson@gmail.com. Anmälan senast den 5 juni. Om priser m m se kalendariet! Finns också i formuläret.

Registration form-1

Inbjudan finns också på Facebook https://www.facebook.com/events/703890591509792

Se inbjudningsbrev med program samt beskrivning av seminarier (det femte “Building bridges between Peace and Climate movements: Strategies and Actions” kompletteras här senare).

Invitationtext 16.5

5 Seminars Short Presentations

Kontakt: Karin Utas Carlsson, k.utas.carlsson@gmail.

 

Rapport från Följeslagarprogrammet i Hebron, Palestina

Regeringen har dragit ned resurserna för  biståndsorganisationerna. Här Yasmine Posios sista rapport:

https://foljeslagarprogrammet.se/rapporter/rorelsefrihet-ar-ett-minne-blott-i-hebron/

Om du vill stödja programmet kan du gå in på denna länk  Stöd oss – Följeslagarprogrammet (foljeslagarprogrammet.se)

Läs mer om Ekumeniska följeslagarprogrammet. Vi finns också på Instagram, Twitter och Facebook.

 

14-15 juli Nordic Peace Conference i Internationelle Folkhögskolan I Helsingør, Montebello allé 1. Den 16 juli bildas Nordic Peace Alliance, ett nätverk för fredsrörelsen i Norden. Se vidare i www.laraforfred.se/kalendarium.

Finns också på Facebook: https://www.facebook.com/events/703890591509792

Parsi och Stranne, artikel i SvD 11 maj : ”Världen förändras – och Sverige hänger inte med”

Författarna till artikeln har skrivit den nyutkomna boken “Illusionen om den amerikanska freden”.

De talar för förändring mot en multipolär värld.Stranne, Parsi Världen förändras och Sverige hänger inte med

 

Manifestationer den 13 maj mot svenskt Natomedlemskap och för FN:s kärnvapenförbud

Nätverket mot svensk Natoanslutning manifesterar på många orter i Sverige 2 dagar efter att krigsövningen Aurora 23 slutat.

Pressmeddelande

2023-05-11 Nätverket Resolution 13 maj

Kampanjdag platser, tider lördag 13 maj

Flygblad pdf.

McGovern 2023 i videoinspelning talar om intervju av Putin 2016 angående antimissilbas i Rumänien 

USA sade upp ABM-avtalet 2001. ABM = anti ballistic missiles treaty. Putin intervjuades 2016 och hans svar finns översatta ord för ord. Han uttryckte  tydligt hur utplaceringen av missiler i Rumänien kan användas för kärnvapenanfall, inte bara luftvärn, och att det gör att Ryssland känner existentiellt hot. Mycket intressant intervju i länk till inspelning av intervjun med undertext som översatts. Den finns också i skriven form:

Ray McGovern 2023 och intervju av Putin 2016 Om baser i Rumänien och Polen

Intervju med Daniel Elsberg

92-årige Daniel Ellsberg, en gång stämplad som “Amerikas farligaste man”, intervjuas av Amy Goodman i TV-kanalen Democracy Now.

Ellsberg är aktuell med boken “Domedagsmaskinen” som just utkommit på svenska. Ellsberg, idag dödligt sjuk i pankreascancer, lever nu varje dag som vore den den sista, och tar alla chanser att fortsätta sin mission – att agitera mot kärnvapenupprustningen i världen och mot USA:s exceptionalism, föreställningen att USA har en särskild rätt att döda människor i Vietnam, Irak, Afghanistan osv.

Antiracist World Order for Peace, Environment and Welfare 8-16 maj

Här finns hela programmet:

https://www.facebook.com/events/242929578313635

Aktiviteter hela veckan, mestadels online

Arrangör: Nätverket Folk och Fred med flera. Se annonseringen i Facebook.

www.folkochfred.wordpress.com

antirasistisk aktionsvecka folder2

The video from the first webinar 8 May you find here:

Lars Drakes politiska självdeklaration 27 april -23

Lars är tidigare ordförande i riksorganisationen Nej till Nato. Hans blogg är .synapze.sewww.synapze.se.

Lars Drakes politiska självdeklaration

Lina Hjärtström i IKFF: Feministmen måste vara antimilitaristisk, antimilitarismen feministisk

Ur IKFFs nyhetsbrev. 21 april.

Feminismen måste vara antimilitaristisk

Demonstration mot Nato, kärnvapen och Aurora 23 i Göteborg och ett 15-tal andra platser 22 april

GP skrev liksom Syre.

Demonstration mot NATO i centrala Göteborg 22 april-23

Tidningen Syre Fredsrörelsens ilska mot militärövningen Aurora 23

Expressen och Blekinge läns tidning kastar sig över Nato-motståndet och fredsrörelsen. Nätverket Demonstrera mot Aurora 23 svarar

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/militarovningen-lockar-fram-vansterns-rysstroll/).

För nätverkets räkning har Tor Härnqvist svarat (se https://www.expressen.se/ledare/replik/nato-motstandare-linda-jerneck-misstankliggor-oss/).

Under onsdagen anslöt Blekinge Läns Tidningar (BLT) https://www.blt.se/ledare/sanna-fredsvanner-alskar-aurora-23-8b11aac8/)

Protester mot Aurora 23 runt om i landet. Se här lista över 16 orter, tider och platser

Listan utökas. Se www.stoppaaurora23.se för uppdaterad lista.

I Göteborg startar demonstrationen lördag 22 april kl. 14 från Gustav Adolfs torg.

Aurora 23 Protester runt om i landet

Upprop mot krigsövningen Aurora 23, Natomedlemskap och kärnvapen på svensk mark ….

– Stoppa Aurora 23
– Nej till svenskt Nato-medlemskap
– Inga kärnvapen på svensk mark
– Nedrustning för miljö och välfärd

Mellan 17 april och 11 maj hålls militärövningen Aurora 23. Under övningen deltar armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet tillsammans med internationella partners där det också ingår övning grundad på värdlandsavtalet med NATO. Övningen genomförs i luften, på marken och till sjöss i stora delar av landet, med tyngdpunkt på södra Sverige och Gotland samt norra Sverige.

Aurora 23 är den största i sitt slag på mer än 25 år. Totalt deltar 14 nationer och omkring 26 000 kvinnor och män. Du hittar mer information här:https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/aurora-23

Denna militärövning för oss alltmer in i en rustningsspiral som är ett hinder för att lösa vårt tids stora sociala kris och miljökris. Den för oss närmare in under ett kärnvapenparaply bort från den alliansfria politik som värnat både Sverige och världsfreden väl.

Vi uppmuntrar till aktioner och stöd till den större demonstration som planeras i Göteborg 22 april men också på andra orter från Luleå till Malmö:https://www.stoppaaurora23.se

Vi ser fram emot att fredsvänner runtom i Sverige ordnar aktiviteter under militärövningen Aurora 23. Särskilt uppmanar vi till en aktionsvecka 17 – 23 april i samband med att övningen startar och en gemensam aktionsdag lördagen 6 maj i slutet av övningen. Vi hoppas att du vill delta.

För aktionsveckan 17 – 23 april föreslår vi kraven i inledningen till detta flygblad. För Aktionsdagen 6 maj föreslår vi ett tillägg för de som så önskar:
– Vapenvila och fredsförhandlingar i alla pågående krig

Organisationer och enskilda uppmanas till aktioner, gärna små med plakat som fotas eller videofilmas och publiceras. Använd gärna hashtaggen #stoppaaurora23Genomför egna aktiviteter eller i samverkan med andra utifrån lokala förutsättningar. Varje grupp utformar budskapet som den vill. Vi hoppas att folk från hela landet kommer med.

Gilla och sprid facebookeventet!: https://www.facebook.com/events/169569672292537 och sprid flygbladet.

Ia Bjartén, Hannas
Annica Ericson, Sågmyra
Birgitta Hedström, Broddetorp
Britta Ring, Stockholm
Merit Aguirre, Uppsala
Tord Björk, Huddinge
Karin Utas Carlsson, Göteborg

Vi som tar detta initiativ är aktiva i Nätverket Folk och fred: https://folkochfred.wordpress.com

Du kan skicka frågor och foton från aktioner till vår epost: folkochfred@gmail.com

FN röstade mot sanktioner som allt oftare införs mot många länder

FN röstade emot sanktioner

NATO to Hold Its Largest-Ever Air
Exercises in June

NATO to Hold Its Largest- Ever Air Exercises in June

Vidolänk till Jimmy Dore show om Angela Merkels och Hollandes uttalanden att Minskavtalet aldrig  avsågs följas

Sagt januari 2023 av Merkel ssedan verifierat av François Hollande. Här intervju av Medea Benjamin Code Pink USA

Kinas 12-punktförslag för hantering av Ukrainakriget

24 febr 2023 China’s Position on the Political Settlement of the Ukraine Crisis

USA ser Finlands Natoanslutning som omringning av Ryssland

USA ser Finlands NATO tilsluting som omringing av Russland

The Ukraine War viewed from the Global South

Mehta The Ukraine War viewed from the Global South

Uppmaning till aktioner kring militärövningen Aurora 23

Folk och fred uppmanar till aktioner särskilt aktionsveckan 17-23 april i början av övningen och 6 maj i slutet. Använd sociala medier och bilder för att sprida vad ni gör. Se här:

Inbjudan till att stödja aktioner mot militärövningen Aurora 23

Webinar 4th April What will it take to get to a Russian-Ukranian ceasefire and negotiations?

Joseph Gerson, Reiner Braun, Phyllis Bennis and Ludo De Brabander. https://youtube.com/live/OZABbrn7No0

Namninsamling hela världen Code Pink (USA)

Sign here: http://www.codepink.org/blinkendiplomacynow?recruiter_id=980947

International Appeal for Peace. Namninsamling Action Network

https://actionnetwork.org/petitions/appeal-for-peace/

Uppmaning från Fredsrörelsen på Orust: “Återkalla ansökan om Natomedlemskap”

Återkalla Natoansökan och förklara SverigeKärnvapenfritt

Alliansfriheten: Riksdagen tog två beslut om Nato 22 mars

Riksdagens två beslut om Nato 22 mars -23

The Ukraine War viewed from the Global South (Transnationella stiftelsen för freds- och framtidsforskning febr. -23)

The Ukraine War viewed from the Global South

Jacques Baud: The military situation in Ukraine

Jacques Baud författare till “Operation Z” är från Schweiz, militäranalytiker, tidigare verksam i Ukraina för Nato.

När han i Stockholm nu i slutet av mars skulle samtala med Sven Hirdman fick man flytta evenemanget med kort varsel från ABF-huset till en annan lokal och sedan igen till Solidaritetshuset. Läs denna ingående analys av Ukrainakriget som är annorlunda mot det som dagligdags sägs i våra media.

The Military Situation In The Ukraine. Jacques Baud

USAs stöd till Ukraina kan försvagas snabbt. Aftonbladet 27 mars. Fredsforskare och statsvetare

Aftonbladet 27 mars USAs stöd till Ukraina kan försvagas snabbt

21 mars Ola Tunander om sprängningen av Nord Stream 2, stöd till Seymour Hershs artikel 8 febr. (nedan)

https://olatunander.substack.com/p/after-sy-hershs-article-norway-the

Detta är en väldigt stor nyhet, Ola Tunander, fredsforskare, stödjer Seymour Hershs detaljerade beskrivning av händelseförloppet. Fantastiskt hur svenska media förtiger detta. USA i samarbete med Norge sägs av Hersh och Tunander ha utfört spräningningen. Nu om inte förr borde det internationella samfundet tillsätta en oberoende utredning och föra de ansvariga inför rätta. Det har varit uppe i Säkerhetsrådet men röstades ned. Våra media tiger!

Thomas Wallgren, filosof och medborgaraktivist i artikel i DN:  Fel av Finland att gå med i Nato

Thomas Wallgren i DN 27 mars -23

Lena Jarlöv om sprängningen av Nord Stream: “Varje tvivel om Natos oskuld måste undanröjas innan Sverige blir medlem” 26 mars -23 i Syre

Lena Jarlöv i Syre. Varje tvivel på Natos oskuld måste undanröjas innan Sverige blir medlem

Intervju av överste Macgregor om Ukrainakriget

Nato har gjort Sverige sämre, Aftonbladet Eric Rosén, Kultur 22 mars-23

Nato har gjort Sverige till ett sämre land. Aftonbladet Eric Rosén 22:3-23

Sven Britton vid torgmöte 4 mars talar om Socialdemokraternas omsvängning till att stödja ansökan om svenskt Natomedlemskap

https://www.youtube.com/watch?v=7XWW3Mce1UQ

Ny rapport om militärkostnader från The Costs of War-projektet av Neta Crawford. Denna gång Irak- och Syrien-krigen

https://watson.brown.edu/costsofwar/papers/2023/IraqSyria20

Namninsamling: upprop stoppa vapenleveranser och förhandla!

Andreas Sidkvist started this petition to Statsminister Ulf Kristersson
Här finns fredsuppropet att läsa och att skriva under till att börja med.
www.fredsuppropet.se

Regeringens proposition om Sveriges medlemskap i Nato

https://www.alliansfriheten.se/regeringens-proposition-om-sveriges-medlemskap-i-nato/

Intervju med tysk sociolog och forskare i internationella relationer Wolfgang Streeck

Intervju med Wolfgang Streeck om nödvändigheten av fred i kriget i Ukraina

Nätverket Nej till svensk Nato-anslutning

Plattform för Nätverket Nej till Nato

Flygblad Nej till svenskt Natomedlemskap (1)

Webinar. Ukraine: Rethinking Global Security.Feb. 2023

Dear friends,

Greetings from SHAPE – Saving Humanity and Planet Earth.

This is by way of follow-up to our recent webinar Ukraine: Rethinking Global Security. As promised, a link to the recording https://youtu.be/fO6nfLFto9k.

Also, the link to our newly created website: https://www.theshapeproject.com/.

IPB-webinar “365 Days of War in Ukraine: Prospects Towards Peace in 2023”

The webinar   took place last Friday, February 24th at 1 pm CET. The webinar has been recorded and the recording is now uploaded to IPB’s Youtube channel. Please find it here and feel free to share it: https://www.youtube.com/watch?v=aBktypCbzvM&t=3s

As mentioned in the webinar, the IPB in cooperation with other partners is currently in the early stages of planning an International Summit for Peace in Ukraine to take place on June 10th/11th in Vienna, Austria. A program and website will be developed shortly. For more information, you can subscribe to our newsletter (bit.ly/IPBnewsletter) or e-mail us at viennaconference@ipb-office.berlin.

Intervju 24 febr. -23 med Jeffrey Sachs om Uraina, när kriget startade, för 9 år sedan

https://transnational.live/2023/02/26/jeffrey-sachs-the-fighting-in-ukraine-began-9-years-ago-not-1-year-ago/

Fredsforskaren Jan Öberg, TFF, 1-årsdagen av ryska invasionen i Ukraina

Läs detta! Se på konflikten bakom dagens heta krig! Här finns också viktiga länkar till sådant som skett.

https://transnational.live/2023/02/23/ukraine-1-year-of-war-on-top-of-30-years-of-conflict-escalation-the-only-re-armament-needed-is-intellectual-and-moral-on-all-sides/

Michael von der Schulenburg: “The war in Ukraine and our obligation to seek peace”

Michael von der Schulenburg, a former UN/OSCE diplomat, has just published a new article on the war in Ukraine and its relation to the UN-Charter. He lately participated in the development of the Vatican peace plan.

M.Schulenburg.The war in Ukraine and our obligation to seek peace

Reaching a Just and Lasting Peace in Ukraine. A discussion with Jeffreay Sachs 25th Jan-23. IPB

https://www.youtube.com/watch?v=zFaMVZzueEU

Seymour Hersh on blowing upp North Stream 2  den 8 febr. -23 (Se också ovan fredsforskaren Ola Tunanders långa, innehållsrika artikel som stöder detta)

https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream

Se ytterligare om detta denna länk med Jefferey Sachs och Raymond McGovern: https://consortiumnews.com/2023/02/21/watch-un-security-council-on-nord-stream-attack/

Se FN:s säkerhetsråd debattera frågan: https://youtu.be/R_EX-VwKjng

Se också Lena Jarlövs artikel ovan!

Jaques Baud: Operation Z

Operation Z: The Hidden Truth about the War in Ukraine

Sveriges läkare mot kärnvapen, SLMK, har skrivit pressmeddelande och Karin Utas Carlsson har sänt insändare till DN som på begäran fått information om källor

https://slmk.org/nyheter/pressmeddelande-karnvapenhotet-ar-mer-overhangande-ar-nagonsin/

insändare i DN 27:1 Word 14 Kärnvapen, Nato och kriget i Ukraina

DNs insändaredaktör har bett om förklaringar till varför Rysslands anfall på Ukraina den 24 febr. förra året inte var oprovocerat och han har fått en rad källor att studera. Intresse finns nu för att se bakgrund till senaste årets fruktansvärda krig, och det är viktigt för att få ett snabbt slut på det. Denna bakgrund handlar om Natos expension och ryska reaktioner på detta. Det handlar om legitima säkerhetsintressen hos alla parter. En av många källor är den amerikanske historikern Benjamin Abelows bok som innehåller en rad källor: https://www.alliansfriheten.se/ukrainakriget-orsaker/

 YouTube 17 febr. -23. Scott Ritter är amerikansk militäranalytiker som varit vapeninspektör inom FN-systemet-

https://www.youtube.com/watch?v=iiRwNZd51fs

Info från den Internationella Kampanjen för kärnvapennedrustning, ICAN. USA planerar att placera i Europa nya, moderna kärnvapen

Jeffrey Sachs: Reaching a Just and Lasting Peace in Ukraine

Mycket väl framfört, engagerat och kunnigt, inspirerande.

Nobelpristagare i appell: Varnar för att Ukrainakriget ska utmynna i kärnvapenkrig

Denna appell kan man underteckna och sprida.

https://www.lindelof.nu/nobelpristagare-varnar-ukrainakrisen-for-europa-narmare-ett-karnvapenkrig/

Folk och Freds alternativa Sälenkonferens i januari

Hemsidan är nu uppdaterad med videoavsnitten och även de textmanus vi fått in från föredragshållarna.
Uppdatering och komplettering sker löpande.
Rubrikerna på föredragen finns, och intill dessa finns länk.

Demonstrationer i London från 21 april

Långvariga demonstrationer planeras. Inbjudan från XR, Extinction Rebellion, Angie Zlater:

Inbjudan från XR. demonstrationer London från 21 april

Ur brevet: Many social change movements are coming together to surround the UK Parliament from 21st April for as long as we can and for at least 10 days but hopefully for 100 days. We need internationals and especially Europeans to join us as policy changes here in London (one of the major global financial centres) affect everyone and you can can talk aboutthis from your perspectives much better than us. You will be able totalk to the press and join us in peoples’ assemblies that will take place during the event.

Alliansfriheten: Kommentar till Folk och Försvar

Alliansfriheten Kommentar till Folk och försvar

2022

Föredrag 3 dec -22 på Orust i samband med utdelning av Folkets Fredspris i enlighet med Nobels testamente

Karin Utas Carlsson: Från militär avskräckning till gemensam säkerhet: Ett bidrag till fredsundervisning FRÅN MILITÄR AVSKRÄCKNING

Ingela Mårtensson: NATO säkerhet eller säkerhetsrisk? Svensk säkerhetspolitik i omvälvning

NATO SÄKERHET ELLER SÄKERHETSRISK?

Se för övrigt www.fredsrorelsen-pa-orust.se! Fina referat sedan många års tillbaka. Det tar dock tid innan alla referat är på plats.

International Peace Bureau International Appeal for a Christmastime Peace in Ukraine!

The International Peace Bureau  is calling for a ceasefire in Ukraine for Christmas 2022/2023, from the 25 December to the 7 January, as a sign of our shared humanity, reconciliation, and peace. In addition, the IPB has put together a collection of  proposals and possibilities in an effort to achieve a ceasefire and resolution for the ongoing conflict
 
Please find the peace plans attached.  For this special occasion, IPB has developed a website: https://www.christmasappeal.ipb.org/

IPB has put together a collection of proposals and possibilities for a ceasefire and resolution to the conflicts between Russia and Ukraine https://www.ipb.org/ipb-christmas-peace-appeal/

Namninsamling, startad av Tord Björk, Nätverket Folk och Fred

https://www.skrivunder.com/vi_stodjer_freds-_och_miljororelsen#sign3

Studiecirkeln om Nato söndagar hösten 2022 är nu slut

Här är länken till alla studiecirkelträffarna:

https://www.youtube.com/channel/UC7H8IsSyzfL64UYgtKmsxhg

Kampanjen Nej till svenskt Natomedlemskap

De 10 argumenten mot anslutning till Nato (22-02-23).

Här är texten med den 10 argumenten för att Sverige och Finland ska stå utanför NATO och föra en fredpolitik. Kan göras till flygblad genom att trycka på båda sidor, liggande A4.

variant med Karins namn som ansvarig. FLYGBLAD __Utanför Nato__ Uttalande sv och fi

Här är länken till den namninsamlingen: https://www.skrivunder.com/finland_och_sverige_ska_sta_utanfor_nato_och_fora_en_fredspolitik.

Demonstrationer och manifestationer över landet maj 2022. Fas 2 i och med Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Plattform och ledningsgrupp efter zoommöte den 14 aug. Plattform Fas 2

Fas 2 beräknas pågå fram tills beslut i riksdagen om medlemskap i Nato. (Därefter fas 3 för påverkan inom Nato.) För närvarande finns överväldigande majoritet bland riksdagspartierna för medlemskap. Endast vänsterpartiet och miljöpartiet är emot men ser det som hopplöst att verka för att dra tillbaka ansökan. Inte heller folkomröstning är något de driver i valrörelsen. Ukrainakriget och medias rapportering har stor påverkan på debattklimatet.

Namninsamling för folkomröstning om svenskt medlemskap i Nato start 24 april

https://www.mittskifte.org/petitions/vi-kraver-en-folkomrostning-om-svenskt-medlemskap-i-nato?source=facebook-share-button

Om demonstrationer 21-22 maj. Läs nedan!

Sven Hirdman i DN Debatt 26/4: “Svenskt Natomedlemskap kräver folkomröstning”

Hirdman Svenskt Natomedlemskap kräver Folkomröstning

ICAN-aktion att påverka riksdagspartierna och de valda riksdagsledamöterna 

https://www.icanw.org/upprop_karnvapen?fbclid=IwAR2ebInwzxeyoMTyOR2Fe3eJF_DrTXDk9iXVLCdtfVCxj-FbS92vJB6Lkcs

 

Här är debatt kring kriget i Ukraina – och NATO, och kärnvapenfrågan

Om medlemsansökan till Nato – och  kärnvapen

Intervju med Jaques Baud som skrivit boken “Operation Z”.

Baud 2022-08-05 By joinning Nato…

Anmälan: bok av amerikansk historiker Benjamin Abelow

https://www.alliansfriheten.se/ukrainakriget-orsaker/

Från militär avskräckning till gemensam säkerhet. Ett bidrag till fredsundervisning

Behov av nytt tänkande i säkerhetspolitiken. Karin Utas Carlsson höll detta tal i Stocken, på Orust, den 3 dec. då hon sedan skulle motta Folkets Fredspris i enlighet med Nobels testamente:

FRÅN MILITÄR AVSKRÄCKNING

Läsvärd bok: Nicolai N. Petros The Tragedy of Ukraine

https://www.alliansfriheten.se/the-tragedy-of-ukraine/

Global economc crisis & the geopolitical reaction Jeoffrey Sachs 19 dec. -22

https://www.youtube.com/watch?v=qNymCy637AM

Washinton´s New National Security Strategy nov 2022(J Gerson, MAPA)

J Gerson i MAPA Massachusetts Peace Action Nov.-22 Washington´s New National Security Strategy

Ukrainian nonviolent civil resistance in the face of war

Analysis of the trends, impacts and challenges of nonviolent action in Ukraine between February and June 2022, av Felip Daza Sierra. En analys av 235 spontana ickevåldsaktioner febr. – juni 2022.

Ukrainian nonviolent civil reistance in the face of war

Rådslag om Nato. Öppet brev från Bottna för Fred 19 dec. -22 till regering och riksdag

Vi kräver rådslag från Bottna för Fred 19 dec.- 22

Över 100 000 i demonstration för fred i Rom 5 nov.

https://portside.org/2022-11-26/peace-rome?utm_medium=email&utm_source=portside-snapshot

Militären, kostnaderna och klimatet

the report Climate Collateral

Ur debatten om Ukrainakriget

Voices in dissent 20th Nov. -22(Ukraine and Russia)

To listen to the recording of the session with Oleg Bodrov and Yuri Shelizahenko, the recording at  https://www.youtube.com/watch?v=r5nL3Pmcyoc

 

https://www.raeson.dk/2022/joern-boye-nielsen-vestens-tyrkertro-paa-at-krigen-kan-vindes-med-overlegne-vaaben-gaar-ud-over-fredsmulighederne/

Partiskhet i den svenska rapporteringen om Ukrainakriget. Lars Drake okt. 2022

Lars Drake i Synapze om medias :partiska: rapportering

Jeffrey Sachs i samtal med Tulsi Gabbard som nu har bloggen “Rumble”: https://rumble.com/embed/v1lwi1j/?t=1235s

Vi har mer av Sachs här. Detta är det starkaste, tydligaste tal jag hört trots att de andra också varit mycket informativa. Hela samtalet är drygt 60 minuter.

Diana Johnstone redan 2014: Washington´s Iron Curtain in Ukraine:

Bruce Gagnon sände denna artikel som publicerades 2014

66 nationer i FN manade 26 sept. till förhandlingar för att stoppa kriget i Ukraina

https://www.commondreams.org/views/2022/09/29/end-war-ukraine-say-66-nations-un-general-assembly

Alliansfriheten: Sverige i Nato

https://www.alliansfriheten.se/sverige-i-nato/

Alliansfriheten Sverige i Nato

Jeffrey Sachs: Biden’s Foreign Policy Sinking His Party & Ukraine

Biden’s Foreign Policy Sinking His Party & Ukraine

Brev till riksdagsledamöterna om “spionerilagen”, oktober -22

Brev om spionerilagen till riksdagsledamöterna

Webinar: What now? Finnish and Swedish NATO membership 8 sept.

Discussions on what is happening and what can we in the international peace and environmental movement do now.Speakers: Rainer Braun, executive director, International Peace Bureau (IPB), David Swanson, executive director, World Beyond War (WBW), Lars Drake, Network People and Peace and former chair, No to NATO Sweden, Ellie Cijvat, refugee and environmental activist, former chair Friends of the Earth Sweden, Kurdo Bakshi, Kurdish journalist, Marko Ulvila, peace and environmental activist, Finland, Gin Hajo, Navenda Civaka Demokratik a Kurd, Axad Heyder, Curdwatch. Organizers: Network for People and Peace, Sweden in cooperation with IPB and WBW. https://www.youtube.com/watch?v=D28j4qpoTDo

Noggrann genomgång av dokumentation kring Natos expansion

Jan Öberg Transnational 13 jan -22 NATO Expansion

David Swanson, World BEYOND War, om svårigheten att nå ut med att båda sidor orsakar krig/et och motverkar fred, sept. 2022

David Swanson How to oppose both sides of a war

Partisk mediarapportering genomgående samt Nordstream

Lars Drake i Synapze om medias :partiska: rapportering

Attackerna på Nordstream. Hemligstämplad utredning för även tyska parlamentet

Konspirationsteorier bakom sprängda gasledningar

Förberedelser för medlemskap i Nato

Förberedelser för medlemskap i Nato

John Pilger: Att tysta lammen – så fungerar propaganda

Att tysta lammen: Så fungerar propaganda

Stoppa kriget i Ukraina. 66 medlemsländer i FN kräver förhandlingar

Stoppa kriget i Ukraina säger ledare för 66 länder, FN Generalförsaml.

Intervju i Grayzone av den tyska oberoende journalisten Alina Lipp

Alina Lipp befinner sig i Donetsk och rapporterar därifrån. Hon åtalas i Tyskland för sin rapportering som innefattar ukrainska krigsbrott. Mycket intressant beskrivning av situationen i Donetsk och människors årsikter som inte stämmer överens med tyska (och våra media). Hon hotas av 3 års fängelse. Även detta diskuteras i videon.

VIDEO: Germany criminalizes journalist for exposing Ukrainian war crimes – The Grayzone

Intervju i Grayzone av Jaques Baud om Ukrainakriget

F.d. rådgivaren till FN och Nato Jaques Baud från Belgien intervjuas av Aaron Maté, drygt 40 minuter. Han berättar uppseendeväckande om hur EU och särskilt Boris Johanson vid tre tillfällen  från mars till augusti har förhindrat Zelensky att komma överens med Putin i förhandlingar för att få slut på kriget. Lyssna kring 26 minuter in i intervjun!   (455) US, UK sabotaged peace deal because they ‘don’t care about Ukraine’: fmr. NATO adviser – YouTube.

Hela intervjun skiljer sig påtagligt från det traditionella media berättar.

Det store spillet i Ukraina spinner ut av kontroll

Jeffrey Sachs 1 okt, i Steigans blogg 6 okt: https://steigan.no/2022/10/det-store-spillet-i-ukraina-spinner-ut-av-kontroll/

Här är samma artikel i pdf-format: Jeffrey Sachs Det stora spelet om Ukraina

Denna artikel ger en sammanfattning av det stora spelet som gör att vi idag är på randen av ett världskrig – med kärnvapen. Den borde alla läsa och därigenom kanske förstå varför Sverige och Finland inte bör söka medlemskap och dessutom varför det behövs neutrala stater runt Ryssland, också Ukraina och Georgien. Här får vi klart Svarta havets betydelse och dessutom kopplingen till Monroedoktrinen 1853.

Det Putin sa 21 sept. inför mobiliseringen av ryska soldater

Vad sa egentligen Putin den 21 september?

Se också vad Zelensky och USA-sidan har sagt. Kärnvapenhotet kommer från båda hållen, Rysslands och Ukraina/USA. Vi närmar oss alltmer ett kärnvapenkrig. I den här länken kommenterar Tucker Carlsson på Fox News med diverse klipp:

Den undangömda sanningen om kriget i Ukraina

Nu finns artikeln av Jaques Baud översatt till svenska. Orginalet finns en bit längre ned på den här sidan.

https://www.nyhetsbanken.se/2022/09/de-undangomda-sanningen-om-kriget-i.html

Den undangömda sanningen om kriget i Ukraina

 

Emil Jensen: Varje dag är en valdag

Kanske kan vi skapa en mapp: Hopp och Styrka. I så fall passar den här dikten där: https://fb.watch/fA0sazX8DG/

Här visas video av en “flashmob” mot värdlandsavtalet 2016. Ruben Östlund filmade. Dags för ny sådan som motstånd mot Natoanslutning, för en kärnvapenfri värld

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/1ky6ql/ruben-ostlunds-attack-mot-nato

Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato. Nu som bok

Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato samlar över 100 tecknare. Uppropet är en protest mot den militära upprustning som Sverige deltar i, grundat i övertygelsen att våld föder våld och att säkerhet inte hittas hos kärnvapenallianser. Uppropet har undertecknats av 130 tecknare. https://www.galago.se/bok/tecknaruppropet-mot-karnvapen-och-nato/

https://www.catch2022.net/

Lars Drake: Resan in i Nato och dess konsekvenser

https://www.synapze.se/2022/08/30/resan-in-i-nato-och-dess-konsekvenser/

Vapen (Archer) till Ukraina – Sverige bestämmer själv

1 sept. Artikel i Alliansfriheten.se

Archer till Ukraina eller inte

Jeffrey Sachs: The West’s false narrative about Russia and China

Intervju av Democracy Now 30 aug. -22

Jeffrey Sachs

Proletären den 31 aug. Intervju av Jan Öberg då dennes  Natokatalog släpptes

FRED HAR BLIVIT DET MEST KONTROVERSIELLA

Här är länken till “Nato-katalogen”: https://transnational.live/2022/08/18/the-tff-abolish-nato-catalogue/

David Swanson, World BEYOND War om varför Sverige och Finland kommer att ångra att/om de ansluter sig till Nato

David Swanson WbW 7th Sep.-22 Top 10 Reasons Sweden and Finland Will Regret Joining NATO

Den 8 sept. var det ett webinarium med tal av bland andra David Swanson och Reiner Braun. Jag lägger in länk till inspelningen så snart jag har den.

Replik från fredsrörelsen – Även Natoländer utan kärnvapen deltar i planeringen

REPLIK Även Natoländer utan kärnvapen deltar i planeringen 26 aug.-22

Vienna Action Plan juni 2022. TPNW

https://www.icanw.org/1msp_declaration_and_action_plan_adopted?utm_campaign=npt_wrap_up&utm_medium=email&utm_source=ican

TPNW.MSP_.2022.CRP_.8?media=1717774359-Draft-Declaration

Permanenta Nato-högkvarter i Sverige och halva armén på utlandsuppdrag

Alliansfriheten.se den 26 aug.

Permanenta Nato-högkvarter i Sverige och halva armén på utlandsuppdrag

Svensk nedrustningspolitik urholkad av Natoansökan. Insändare i DN 23 aug.

Under Ickespridningsavtalets (NPT) översynskonferens skrev 145 stater den 22 aug. under ett uttalande om kärnvapnens katastrofala humanitära konsekvenser – men inte Sverige. För första gången sedan Socialdemokraterna fick maken 2014 ställer sig inte regeringen bakom ett sådant här uttalande och det hänger samman med Natoansökan.

Regeringen anser nu plötsligt att kärnvapnen stärker vår säkerhet snarare än hotar den. Det är en helomvändning. Svenska läkare mot Kärnvapen, Svenska freds och IKFF har skrivit denna insändare som jag inte publicerar. Den är bakom betalvägg. IKFF har informerat i sitt nyhetsbrev. https://ikff.se/debatt-svensk-nedrustningspolitik-urholkad-av-natoansokan/

Jan Öbergs TFF släppte den 18 aug. den 160 sidor stora katalogen om NATO

https://transnational.live/2022/08/18/the-tff-abolish-nato-catalogue/

What could trigger nuclear war with Russia and China?

Seminarium från World Beyond War med tal av Bruce Gagnon, koordinator för The Global Network against Weapons and Nuclear Power in Space www.space4peace.org.

Kan verkligen rekommenderas, relativt kort, tydlig genomgång av av förhållandet mellan NATO och Ryssland, i viss mån också Kina. Mycket från Ukraina.

 

The Hidden Truth about the War in Ukraine

Omfattande historisk genomgång   1 aug. 2022. Jaques Baud

https://www.thepostil.com/the-hidden-truth-about-the-war-in-ukraine/?fbclid=IwAR0S4N4qDojtcg7KVwqfaq_4ou-Otvsvyya7PwRC4jW9vRL72EhSfVk_FY8

The Hidden Truth about the War in Ukraine

Tal av Rebecka Lindholm Schulz Hiroshimadagen Göteborg

Rebecka Lindholm Schulz´ tal Hiroshimadcagen 2022 Fredslunden Göteborg

Tal av KG Hammar Hiroshimadagen (6 aug. -22)

HIROSHIMADAGEN 6 augusti 2022 vid Röda Sten i Göteborg

Kärnvapenhotet: Historisk genomgång fram till dagens situation. John Steinbach 9 aug. CovertAction Magazine

https://covertactionmagazine.com/2022/08/09/remembering-one-of-humanitys-worst-catastrophes-seventy-seven-years-on/

Joe Lauria 14 juli -22: As the US funnels money and arms to Ukraine, independent media faces pressure to parrot the official narrative

Joe Lauria, chefredaktör för oberoende Consortium News intervjuas i Democracy Now

Joe Lauria Consortium News

Opposition to Nato expansion already in 1997

Den 26 juni 1997 skrev 50 prominenta experter på utrikespolitik till President Clinton och varnade för utvidning av Nato. Till undertecknarna hörde senatorer, pensionerade militära officerare, diplomater och akademiker.
30 juni -22 i Arms Control återgivet av TFF (Transnationella Stiftelsen för Fred och Framtidsforskning). Längre ned på sidan finns själva brevet från 1997, alltså innan länderna öster om gamla Östtyskland hade blivit Nato-medlemmar (Polen och Tjeckien blev det 1999, de baltiska staterna 2004).

Hur ska kampanjen mot Nato och medlemskapet vinnas? Ulf Karlström 14 juli -22

Hur skall kampanjen mot Nato och medlemskapet vinnas

Läs Ann Lindes brev till Jens Stoltenberg. Sverige lägger sig helt platt för Nato. Inga undantag begärs

Ann Lindes brev 5 juli 2022

Hör William Alberque, direktör vid ansedda International Institute for Strategic Studies, analysera hur Sveriges delaktighet i Nato:s kärnvapenhanteringen kan komma att se ut

Expert- Så kan Sverige stödja Natos kärnvapenstyrkor

Alliansfriheten om Natoansökan och kärnvapen. Roulettspel

Alliansfriheten – Roulettspel

Alliansfriheten: Vad betyder den svensk-turkisk-finska avsiktsförklaringen “rent juridiskt?”

Vad betyder den svensk-turisk-finska avsiktsförklaringen juridiskt?

The causes and consequences of the Ukraine war. A lecture by John Mearsheimer 16 June -22

Föredrag av prof. John J. Mearsheimer med följande samtal med forskare i internationella relationer. Över en miljon visningar

https://www.youtube.com/watch?v=qciVozNtCDM

Intervju av general Richard Black, USA, Schillerinstitutet.

USA och krigen i Syrien och Ukraina. En lång, skrämmande intervju som är nedskriven. “US leading world to nuclear war.”

Video+ transscript.

No Fear of Negotiations, undertecknat av många kända personer, fredsforskare, politiker….

No Fear of Negotiations

Alliansfriheten:

Sverige öppnar sig utan förbehåll för Natos strategi, ledarstruktur, militära planering och rollfördelning

Alliansfriheten: Finland går Nato tillmötes fulIt ut. Så även Sverige?

Alliansfriheten. Finland tillmötesgår Natos krav

Julian Assange och den nya utlandsspionerilagen

Sigyn Meder Tal för Julian Assange Juli -22

Ulla Klötzer i Hufvudstadsbladet 6 juli -22: Nato ett monstruöst hot mot världsfreden

Ulla Klötzer i Hufvudstadsbladet 6 juli -22

https://www.hbl.fi/artikel/f00f8c53-27e0-4885-a5d5-11b20d058652

Ulla Klötzer, Finland. Tal på alternativa toppmötet för Nato i Madrid Slutet av juni -22

https://www.alliansfriheten.se/natos-strategiska-koncept-2022/

Scott Ritters analys

Den amerikanske vapeninspektören Scott Ritter intervjuas om kriget i Ukraina, rysk och USA-politik: https://www.youtube.com/watch?v=hABUGQ2hd5g

Tystnadskultur i Sverige – Natoansökan

Läsvärd artikel av Hedi Bel Habib maj -22 rekommenderad av Ulla Klötzer.

Linus Hagström, forskare vid Försvarshögskolan: Pedanteri har utmärkt den svenska viljan att gå med i Nato

https://www.dn.se/kultur/linus-hagstrom-pedanteri-har-utmarkt-den-svenska-viljan-att-ga-med-i-nato/

Här finns artikel i Global Politics: Anders Romelsjö skriver: Linus Hagström är inte helt okänd. Att tänka fritt är inte helt riskfritt. Professorn (Linus Hagström) som kom in i kylan i Sverige

19th June.22 By Graham E. Fuller, former Vice Chair of the National Intelligence Council at CIA with responsibility for global intelligence estimates:

Some hard thoughts about post Ukraine

Why Russian intellectuals are hardening support for war in Ukraine

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/solleftea-blir-ett-bombmal-stark-kritik-mot-natobeslut-fran-avhoppad-sollefteapolitiker

Randanmärkningar till ett katastrofalt beslut

Den kuppartade anslutningen till Nato

Östersjöområdet och Nordkalotten – nytt ansvar för svenska försvaret i Bevara Alliansfriheten 27 maj -22

Östersjöområdet och Nordkalotten

Det historiska sveket och demokratins urholkning 

av Jan-Erik Gustafsson, aktiv i Nej till EU i Global Politics 19 maj -22

https://www.globalpolitics.se/det-historiska-sveket-och-demokratins-urholkning/#demokrati%20%23nato

Jeffrey Sachs on the Ukraine War and the Sanctions, May 2022

Jeffrey Sachs debunks the West’s narrative and policy in Ukraine

Fredsforskaren Jan Öberg, TFF 12 maj-22

Det är dåraktigt av Sverige och Finland att gå med i NATO og ignorera både de verkliga orsakerna och konsekvenserna

På engelska, originalet: It is foolish for Finland and Sweden to join NATO and ignore both the real causes and consequences

Alliansfriheten.se om den säkerhetspolitiska rapporten som inte lämnar något alternativ

Alliansfriheten 14:5 Säkerhetspolitiska rapporten

En fredsaktivists svar på rapporten och på Alliansfrihetens analys

Varningsklockor dånar när Sverige närmar sig beslut i Natofrågan

Som publicerad fick den ett annat namn: https://globalbar.se/2022/05/debatt-nato-medlemskap-hjalper-inte-oss-eller-ukraina/

David Victorin Svenska Läkare mot Kärnvapen 12 maj

https://www.gp.se/debatt/så-skulle-göteborg-drabbas-av-en-kärnvapenattack-1.72269514

Finland på väg in i Nato. Rapport från yle 12/5

https://svenska.yle.fi/a/7-10016407

Manifestation mot Natomedlemskap i Göteborg, Gustaf Adolfs Torg den 11 maj.

Arrangör: Nej till Nato. C:a 250 var närvarande. Det blev en fin upptakt inför den stora demonstrationen från samma plats söndagen den 22 maj kl. 15. Sprid info om demonstrationen på söndag den 22: https://www.facebook.com/events/711327190322713/

Ett av talen (fler kommer förhoppningsvis): Kärnvapen är inte längre ett abstrakt hot (Det är verkligt).

Jonas Sjöstedt 10 maj:

Sveriges debatt om Nato påminner om en After Work för fansen

Pierre Schori 11 maj:

Pierre schori 11 maj i Dagens Arena. Starka skäl vänta med beslut

Rolf Ekéus 10 maj: 

10 maj Rolf Ekéus

Videointervju med Yanis Varoufakis om Ukraina

Natomotståndet i Rødt förlorar efter påtryckningar – och byter sida

https://steigan.no/2022/05/nato-seier-for-moxnes-og-for-nato/

Artikel i Hufvudstadsbladet 9 maj

https://www.hbl.fi/artikel/finlands-vag-mot-krig-inte-dialog-och-samarbete/

Aaron Maté intervjuar Jaques Baud, underrättelseofficer som varit rådgivare till NATO, FN och schweziskmilitär.

Detta är en oerhört intressant intervju om Ukrainakriget: https://mronline.org/2022/04/16/u-s-eu-sacrificing-ukraine-to-weaken-russia-fmr-nato-adviser/

Här är både videoinspelning och transkribering av samtalet. För säkerhets skull har jag också lagt det i mediabiblioteket<.Intervju med Jaques Baud av Aaron Maté

Låt Finland gå sin väg! Rolf Andersson i www.alliansfriheten.se

Låt Finland gå sin väg!

 

Här om Magdalena Anderssons tal 1:a maj. Bl. a. om  kärnvapen och /USA/Nato-baser i medlemsländer:

https://www.alliansfriheten.se/magdalena-andersson-pa-1-maj-vi-far-en-storre-roll-i-ostersjon/

 Jonas Sjöstedt Dagens Arena Kör ine över väljarna om Nato

Frida Stranne i Aftonbladet Viktig artikel från forskare om dubbelmoral i hanteringen av utrikes- och säkerhetspolitik

Angelägen artikel från fredsrörelsen Transcend. Till ledarna i Ryssland, Ukraina, Sverige och Finland https://www.transcend.org/tms/2022/04/easter-call-for-heroic-cease-fire/

Easter Call for Heroic Cease Fire

PRÖVA NATO öppet brev till regering och riksdag från Orust 21 april-22

Lars Drake-Har mänskligheten någon framtid.

Missriktade och ineffektiva sanktioner

 

Blir vi del i USA/Ryssland-konflikt i Arktis?

https://www.hbl.fi/artikel/vill-vi-hjalpa-de-fattigaste-i-finland-eller-den-enda-supermaktens-vapenindustri/

Global Research Duch Journalist in Donbass 8 april

Agnes Hellström as the main guest of the progressive US news channel. https://www.democracynow.org/2022/4/14/sweden_finland_nato_baltic_region_nuclear

Natodebatten Nooshi Dadgostar

Yle 14:4 Finlands utredning försvagar det svenska Natomotståndet13 april Finland: Statsrådets redogörelse Finlands säkerhetspolitiska läge

13 april WP Ukrainas armé använder mänskliga sköldar

ETC ledare 11 april: “Varför accepteras Kyiv Independens nazistkopplingar?: Kajsa Ekis Ekman

Linus Hagström Aftonbladet 8 april Förlöjliga inte svenska Natomotståndare

Prof. John Mearsheimer (amerikansk politisk forskare expert på Ukraina) om kriget i Ukraina som han tror kommer att fortgå länge eftersom Putin och ryssarna ser Natos epension som ett existentiellt hot. Från 2008 har Nato bjudit in Georgien och Ukraina till Nato. Nu för USA/Nato och Ryssland krig och Zelenskij kan inte gå med på något som USA inte godkänner. Han har högerkrafterna i Ukraina och USA emot sig. Detta är en väldigt farlig situation, t o m värre än Kubakrisen 1962, enligt Mearsheimer i denna informativa intervju. Ge inte upp, klicka två gånger vid behov så kommer du förbi annonsen. https://www.youtube.com/watch?v=oR-yS6kULXw

Kajsa Ekis Ekman

ThomasWallgrenDrömmenOmNato

7:4-22 Conflict should be solved through negotiations…. Intervju med två ukrainska och ryska fredsaktivister

Jan Öberg Transnational 8 april

Karins Svar på Pär Stenbäcks svar till Eva Jonsson 6 april

Pär Stenbäcks svar till Eva Jonson HBL Alliansfrihet är ingen garanti för fred

EvaJonson-Hbl-5.4?media=1717774359

SKILDA RÖSTER OM KRIGET BLAND FLYKTINGAR I MOLDAVIEN

FRED I UKRAINA – ett nytt sätt att tänka behövs

Kulturchefen HB: Hufvudstadsbladet – NATO medle mskap dålig ide – 26.3.22

Hufvudstadsbladet Ukraina Fred en möjlighet

Mikael Nyberg 23 mars LÄmna det globala gängkriget

Jan Oberg: NATO/Russia conflict in Ukraine: The West’s spinal cord reaction will prove extremely self-destructive

The Guardian 22 febr. -22 Many predicted Nato expansion would lead to war. Those warnings were ignored.https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/28/nato-expansion-war-russia-ukraine

Erni och Ola Friholt i Fredsrörelsen på Orust skriver i den här artikeln: “Det hänger nu på fredsrörelsen att finna vägar som öppnar för fred och att förmå att kommunicera detta. Vi tar avstånd från krig, från alla krig. Och sedan? Johan Galtung gav oss en modell för agerandet: Diagnos, Prognos, Terapi, i denna ordning.”; 5 mars -22 EN FREDSFÖRENINGS UPPGIFT

Video med bland andra Johan Mearsheimer Analys av kriget i Ukraina. https://www.youtube.com/watch?v=OeeqooNWO48

2 march 2022 Black Alliance for Peace

5 mars -22 Ukrainakriget visar att det är skillnad på flyktingar och flyktingar

Arbeiderklassen og folket er ikke tjent med krig

25 February 2022 eng översättn. Argumententen mot Nato

I IPB:s utlåtande finns också uttalande från 300 000 ryssar den 24 februari. Dessa opponerar sig mot invasionen i Ukraina: IPB uttalande + från Ryssland 24 febr -22

Denna artikel känner jag extra för därför att den är så grundlig och därför att den tar sin utgångspunkt från Gammalsvenskby som min pappa kom ifrån1929 tillsammans med 1 000 andra svenskbybor, en egen, mycket intressant och gripande historia:

Essä av Karl-Erik Tysk Ukraina_ en dominobricka i stormaktsspel

I the Guardian 28 febr. -22 Many predicted Nato expansion would lead to war

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/28/nato-expansion-war-russia-ukraine?fbclid=IwAR2sNLXN4G-9rDLl52Rpwml4dZz3x9QPjvjFmOwUs9kn0F8YYybj2-Aebkk

Pugwash statement on the war in Ukraine

Ingeborg Breines Åpent brev til statsminister Støre

Statement of the Ukrainian Pacifist Movement

Democracy Now! Febr. 2022
Skrivet 16/2 Ukranian pacifist´s message to the World: US, Nato and Russia share responsitilibity to avoid war

War Resisters’ International statement on preparations for war in Ukraine | War Resisters’ International (wri-irg.org)

Tim Snider 6 things media will not tell about 6:1-22

Alliansfriheten En radstats dilemma

Stoppa kriget i Ukraina – uttalande från Förbundet för Femte Internationalen | Arbetarmakt

Videolänk till föredrag av John Mearsheimer, Chicago-universitetet “Uncommon Core Lecture “Why is Ukraine the West’s Fault?” https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4.Rekommenderas – är mycket informativ.

DN 330:1-22 Säkerhetsläget i Europa av Ingemar Neveus

DN 14:2-21 Debatt Om utrikespolitiken

ETC 24:1- -22 Birger Schlaug

Peace Now in Ukraine Democracy Noow! 27 jan-22

DN 1:2-22 Romelsjö Drake Minska spänningen mellan öst och väst.

Upprop FRED KRÄVER ÖMSESIDIG RESPEKT

22 febr.Tord Björk som länge följt situationen i Ukraina skriver om bakgrunden i Lars Drakes blogg Synapze: Tord Björk 22 febr -22 i Synapze

Schori 30-jan-22 Stoppa miljömord och förbjuda kärnvapen är samma kamp

18:1-22Johan Croneman Journalistiken om hotet från Ryssland är oanständigt ensidig

5 dec-21 Det falska hotet från Ryssland

27 jan -22 SvD. Vad Kuba-krisen kan lära oss. https://esvd.svd.se/shared/article/vad-kubakrisen-kan-lara-oss-om-putins-hot/gkqD0R1N

28 jan-22 Dagens ETC utropar sig till demilitariserad zon

 

22-02-23 Finland och Sverige ska stå utanför Nato och föra en fredspolitik

Idag, onsdag 23 februari 2022, har vi fyra medlemmar i en svensk-finsk arbetsgrupp (med bl andra Karin Utas Carlsson, k.utas.carlsson@gmail.com) tillsammans med 50 svenskar och ca 20 finländare publicerat ett öppet brev till våra medmänniskor i Finland och Sverige. I brevet framför vi tio argument för att Finland och Sverige ska stå utanför NATO och föra en fredspolitik nu och i framtiden.

Bland de som undertecknat brevet finns Thage G Peterson, tidigare talman i Sveriges Riksdag och statsråd i flera (s-)regeringar,  KG Hammar, ärkebiskop emeritus, Svenska kyrkan, Lotta Hedström, ekofeminist och tidigare språkrör i Miljöpartiet, Johan Ehrenberg, grundare av ETC och Ruben Östlund, filmregissör samt finska författaren Risto Isomäki, filosofen Thomas Wallgren, sociologiprofessorn Vesa Puuronen, bildkonstnären Marjatta Hanhijoki och journalisten och politikern Esko Seppänen.

Brevet med de tio argumenten och de svenska underskrifterna bifogas (se BILAGA). Det är avsett för spridning via insändarspalter, webbplatser, e-postmeddelanden, flygblad osv. Brevet kan i fortsättningen läsas och även undertecknas av flera på nätadressen https://www.skrivunder.com/finland_och_sverige_ska_sta_utanfor_nato_och_fora_en_fredspolitik

Utanför Nato Uttalande och svenska undertecknare

Pressmeddelande 23 febr. -2

Här är detta uttalande som flygblad att skriva ut liggande FLYGBLAD Uttalande sv och fi

FLYGBLAD med  kontaktuppgift FLYGBLAD __Utanför Nato__ Uttalande sv

Här är detta uttalande som flygblad att skriva ut liggande. Den som vill skriva i egen kontaktuppgift kan kontakta k.utas.carlsson@gmail.com för att få en docx-fil att skriva i.

Dessa 10 argument har börjat sprida sig till Norge och Denmark men också ut i Europa och nu finns översättning till engelska:

Detta har spritt sig i Europa och fått stöd från fredsrörelsen på Irland och från Kristine Karch, Tyskland i No to Nato – No to War. Här är den engelska översättningen:  25 February 2022 eng översättn. Argumenten mot Nato med möjlighet att skriva på:  https://openletter.earth/finland-and-sweden-should-remain-outside-nato-and-pursue-a-policy-of-peace-d9bc9f17

Mikael Böök, Finland. Lyfter bibliotekariernas roll som informationspridare

https://bibliotekettarsaka.com/2022/02/25/sa-blev-det-krig-vad-sager-bibliotekarien/

22-02-16 Jack Matlock, siste amerikanske ambassadören i Sovjetunionen intervjuas: NATO´s expansion was a mistake

Jack Matlock, last Ambassador to the USSR: NATO’s Expansion Was A Mistake

22-02-12 Medierna, krigshetsarna. Av Mauno Saari, finsk journalist, översättning Mikael Böök

Medierna-krigshetsarna

Vad säger folkrätten om svenska militära insatser utomlands?

Föredrag/artikel av Lars-Gunnar Liljestrand den 1 febr. 2022

https://www.alliansfriheten.se/vad-sager-folkratten-om-svenska-militara-insatser-utomlands

Här är ett viktigt webbinarium om Ukrainafrågan från No to War – No to Nato

I panelen: Reiner Braun och två fredsaktivister från Ukraina. Här få vi veta sådant massmedia inte berättar. Det finns kvar att lyssna på.

Ukraine – the next NATO war? Recording of zoom webinar 2022/02/08

 

Därför mobiliserar försvaret i Höganäs. Krönika 22 jan -22

KRÖNIKA från Höganäs 22 jan. -22

Insändare jan-22: God konflikthantering krävs i utrikespolitiken

God konflikthantering krävs i utrikespolitiken

Det falska hotet från Ryssland

Pär Salander i Dagens Arena den 5 dec. 2021 ger historik i dagens debatt kring “rysk aggressivitet” kring militär uppladdning runt Ukrainas gräns (där NATO:s rustningar inte nämns)

Det falska hotet från Ryssland

2021

FN-systemet och “regelbaserad ordning” kontra folkrätt. Alliansen.se nov. -21

FN-systemet och regelbaserad ordning kontra folkrätt. Alliansfriheten

Frisläpp Julian Assange. 21 nov. 2021 Teater Tre Nils Melzer, Arne Ruth och samtalsledare Stina Oscarson

Fantastiskt informativt och berörande. Två föredrag samt samtal. Nils Melzer är FN:s speciella rapportör för att undersöka tortyr, Arne Ruth är journalist. https://www.youtube.com/watch?v=2Neg72Xn8Jw&t=15s.

Melzer har 2021 skrivit boken Fallet Julian Assange – en historia om förföljelse.

Ola och Erni Friholt insändare den  2 dec.-21 : Demokrati och historia

DEMOKRATI OCH HISTORIA

Towards a mine-free world. Webinar anordnat av FN-förbundet den 25 nov. -21. Inspelningen är här:

https://youtu.be/eLZzBcbwV-0

Tredje AP-fonden och kärnvapnen. Brev från ICAN, den 19 nov.-21

Meddelande från ICAN

Julian Assange, tillbakablick i Iraksolidaritet 21-10-25

Julian Assange, Iraksolidaritet 211025

Upprop från forskare: Politisera inte kampen mot antisemitism

Upprop fran forskare_ Politisera inte kampen mot antisemitism _ SvD Debatt

En mycket viktig artikel publicerad 11/10-21.

Fredsforskare USA, Richard Falk om antisemitism

Richard Falk about the “New anti-semitism”

Gemensam säkerhet

Ekocid – fred och gemensam säkerhet 9/4-21 https://www.youtube.com/watch?v=5uaoyT3Y58s&t=720s

Samuel Moyn Human. How the United States abandoned Peace and Reinvented War. Intervju av Aaron Maté

Noam Chomsky svarar på frågor om Afghanistan

8 sept. -21

https://gulfnews.com/videos/news/noam-chomsky-weighs-in-on-afghanistan-1.1631111082572

Putins Ryssland

!8 sept. 2021 Sven Hirdman, tidigare ambassadör i Moskva, har skrivit en insiktsfull artikel: https://www.alliansfriheten.se/putins-ryssland/.

Denna artikel är angelägen eftersom massmedias bevakning är ensidig och bidrar till att skapa en farlig fiendebild. Här skriver en diplomat som kan se skeendena och utrikespolitiken ur flera perspektiv i god konfliktlösningstradition. Vi behöver mer av detta.

Jan Öbergs serie på internationell lärarhögskola i Danmark om globala problem och lösningar

Jan Öberg har hållit 6 zoom-webbinarier (på engelska) på Den nödvändiga lärarhögskolan i Danmark (Tvind). Man hittar alla föreläsningarna (30 minuter) och följande streamade samtal på skolan här i TFF:s website: https://transnational.live/2021/09/08/seminar-on-how-militarism-fuels-climate-change/

De handlar om

1. The World After the Corona.
2. How Militarism Fuels Climate Change.
3. The Military-Industrial-Media-Academic Complex (MIMAC).
4. China, the Belt & Road Initiative And the West.
5. The Balkans and the Purpose of NATO.
6. Nuclearism, the Threat of Nuclear Weapons and What To Do.

Här är beskrivning av nr 6 (den 16 nov. -21). Studenterna var väldigt engagerade och ville ha samarbete med Jan för fortsatt arbete.

Nuclearism, the Threat of Nuclear Weapons and What To Do.

https://www.youtube.com/watch?v=kPaOfKVOTfQ

Jan Öberg om hotet av kärnvapen och vad göra. Han inleder med att säga att han ska tala inte så mycket om kärnvapen som om ”nulearism”, dvs hur människor tänker, hur kärnvapen görs legitima och hur människor lever under det existentiella hotet av kärnvapnen utan att tänka så mycket på det.

Webbinariet lifestreamades och finns här: https://www.facebook.com/DNSdenmark/videos/548717723055854

Lärdomar av Sveriges deltagande i Afghanistankriget

Lars-Gunnar Liljestrand: https://www.alliansfriheten.se/lardomar-av-sveriges-deltagande-i-afghanistankriget/

Om tidigare Afghanistankrig och dess betydelse i dag

Lars-Gunnar Liljestrand: https://www.alliansfriheten.se/ett-krig-som-praglade-afghanerna/

När vapen och specialstyrkor blev Sveriges exportgiv

Artikel  17 juli -21 i Dagens Arena av Eva Brita Järnefors om Sveriges samarbete med USA och Nato och Sveriges vapenexport, inte minst SAABs del. https://www.dagensarena.se/essa/nar-vapen-och-specialstyrkor-blev-sveriges-exportgiv/

Stor krigsövning i Svarta Havet riktad mot Ryssland. Sverige deltar. The Art of War från 30 juni

Sea Breeze militärövning i Svarta havet. The Art of War, Il Manifesto 29 juni

USA tränar krig mot Ryssland i norra Sverige, ACE 21. 7-18 juni

Den feministiska paraplyorganisationen CONCORD har granskat Sveriges implementering av Agenda 2030

civil-society-spotlight-report-on-sweden-implementation-of-the-2030-agenda

Senaten i USA beslutar om 300 miljoner US-dollar till antikinesisk propaganda

https://transnational.live/2021/05/05/the-cynical-hypocrisy-of-the-worlds-no1-propagandist-us-pledges-300mn-to-fund-massive-global-anti-china-media-machine/

Arctic Challenge Exercise, ACE 21, stor krigsövning i Norr

210530_ ACE21

Mördarrobotar – framtidens självgående vapen, fuf 21-05-12

FUF Föreningen för Utvecklignsfrågor

Så mycket kostar övningar, historisk upprustning, ETC 21-05-10

ETC 21-05-10. Så mycket kostar övningar ….

Rikskampanj för att förmå regeringen att signera FNs kärnvapenförbud

Vi är med i arbetsgruppen och har fört in en egen meny Kampanjen Kärnvapenförbud. Nu! här under FREDSRÖRELSEN. I kalendariet kommer jag att föra in händelser både fysiska ute i landet och digitala. Jag tar också emot information för att föra vidare. Skriv till k.utas.carlsson@gmail.com. Det finns här under FREDSRÖRELSEN en egen undermeny för den här kampanjen. Den hålls aktuell.

 

Vi saknar en stor fredskämpe och politiker, Maj-Britt Theorin, som lämnade oss den 6 april.

Natos jätteövning i Europa

Natos jätteövning i Europa… Proletären

Skillnaden mellan Internationell lag och regler baserade på internationell ordning. You Tube av Alexander Mercouris (eng.)

Här utreder Alexander Mercouris skillnaderna mellan ”international law” beslutat av FN och ”rules based international system” beslutat av ingen annan än USA.

Dessutom följer en rätt rolig beskrivning av att Blinken erkänner att USA inte följt ”mänskliga rättigheter” men de tänker de göra …
Hela diskussionen börjar med Wang Yi – kinas utrikesminister, därefter Blinkens synpunkter och slutligen smashar Lavrov.
C:a 30 minuter. Tålamod behövs därför att You Tube avbryter med annonser hela tiden – och uppmanar till prenumeration utan annonser.

DIALOGENS KRAFT. Inspelat samtal mellan den ryske ambassadören och Gudrun Schyman. Delsbo, den 5 febr. 

Detta är en klippt version, 1 timme 20 minuter. Den innehåller samtalet men också vacker musik och tal om FN:s avtal om kärnvapenförbud.

https://drive.google.com/file/d/1W-u98wXy8Fs4puJOYqt5Mja6SZk1kDSl/view?usp=sharing

Arr. Hudiksvalls fredsdagar.

Den israeliska regeringen samt landets myndigheter anklagas i en ny rapport från Human Rights Watch för att bedriva apartheid gentemot palestinier

Israeliska staten och apartheid

SIPRI Världens militärutgifter ökar, steg till 1 981 miljarder dollar 2020

Pressmeddelande 26 april:

sipri_milex_press_release_swe 

Världens militära utgifter Sipri

https://www.lindelof.nu/varldens-militarutgifter-2020/

Röda Korsets faktablad om kärnvapen

Detta faktablad är skrivet 2018 och beskriver innehållet i avtalet om internationellt förbud mot kärnvapen (FN) 2017.

faktablad-konvention-om-forbud-mot-karnvapen-svenska-roda-korset-jan-2021

Kärnvapenförbudet. Cities Appeal och överklagande i Göteborg

Kommunfullmäktige i Göteborg antog i somras en motion från Fi (och därigenom samtidigt ett medborgarförslag) att ansluta sig till ICANs Cities Appeal (https://cities.icanw.org) och uppmana regeringen att ansluta sig till det internationella avtalet om förbud av kärnvapen – antaget den 22 juli 2017 (se menyn Artiklar – Debatt/kärnvapen).

En medborgare i Göteborg överklagade och fick rätt i Förvaltningsdomstolen. Här kan du läsa två överklaganden till Kammarrätten. Jan Wallinders och Tomas Magnusson. Dessa har stor betydelse. Göteborgs KF var först i Sverige att ansluta sig till Cities Appeal och andra städer är på väg att göra samma sak.

Jans överklagande FÖRVALTNINGSRÄTTEN I GÖTEBORG

210319-överklagan kammarrätten

Här är avtalstexten: https://usercontent.one/wp/www.laraforfred.se/wp-content/uploads/2016/05/Draft-Treaty-on-the-Prohibition-of-Nuclear-Weapons-1.pdf?media=1717774359

12 mars -21 Debattartikel i Altinget av SLMK och IKFF: Sveriges nedrustningspolitik är mer tondöv än tongivande

https://www.altinget.se/sakerhet/artikel/debatt-sveriges-nedrustningspolitik-ar-mer-tondov-an-tongivande

DN debatt den 14 febr. Varför har Sverige övergett sin politik för fred och avspänning?

Författare är 9 kända personer, bl a Hans Blix, Rolf Ekéus, Sven Hirdman, Birgitta Hambreus, Thage G. Peterson, Pierre Schori och Maj Britt Theorin.

https://www.dn.se/debatt/varfor-har-sverige-overgett-sin-politik-for-fred-och-avspanning/

Nordiskt webbinarium den 27 januari om kärnvapenförbudet

FN:s förbud mot kärnvapen, TPNW, har trätt i kraft. Varför fattas de nordiska länderna och vad kan de nordiska ländernas regeringar och folkrörelser göra nu? Prominenta företrädare för ett internationellt kärnvapenförbud höll anföranden och svarade på frågor. Det blev ett mycket informativt möte där alla fyra nordiska länder var representerade. Se den fullständiga rapporten i bifogad länk. Här är videoinspelningen: https://www.facebook.com/abf.stockholm/videos/1062705267561092

Natverket webbinarium 27 januari 2021 referat_ slutversion_korr

Dialogens kraft. Samtal i Delsbo den 5 februari mellan Gudrun Schyman och den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev

P g a pandemin och restriktioner blev det inget fysiskt möte för allmänheten. I stället satsade arrangörerna på film. Här är länk till den oklippta versionen: https://drive.google.com/file/d/1DDHNCraX0mFDAFzdBuVTDl_Ss13ndE59/view?usp=sharing.

Jag återkommer med den klippta versionen när jag har den.

Hudiksvalls fredsdagar var arrangör. Karin Utas C ersatte moderatorn (som efter påtryckningar hoppade av) och skrev efter negativ press gentemot fredsrörelsens inbjudan av rysk diplomat denna insändare: 5 febr.-20 Hur kan vi få säkerhet och fred?

Det är viktigt att ha goda kontakter med Ryssland i likhet med andra grannar.

FN:s kärnvapenförbud trädde i kraft den 22 januari. Det firades med bland annat insändare i medierna

Här är hela avtalstexten: Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons. English.

Läs mer i www.icanw.org.

DN tog in en insändare av Gudrun Schyman, Ia Bartén och Jea Jonsson. Insändare i DN av Gudrun Schyman, Ingalill Bjarten och Jea Jonsson också som direktlänk https://www.dn.se/insandare/sverige-maste-skriva-pa-fns-konvention-mot-karnvapen/

Fredsrörelsen i de nordiska länderna samordnade brev till sina regeringar; FN – konventionen. Kärnv.fritt Norden 2 docx på respektive lands språk.

I Göteborg publicerade GP denna artikel: GP-artikel 22 jan.-21 uppmaning till reg. skriva under KVförbudet I nätupplagan infördes en intervju med Gunnar Westberg och David Viktorin (båda från Svenska Läkare mot Kärnvapen, SLMK.

Konferensen Folk och Fred 10-11 jan.

Konferensen med länkar finns också i https://folkochfred.wordpress.com/konferensen-folk-och-fred-i-januari-2021/

Innehåll för konferens kommer här först bland länkarna. Sedan kommer annat material. Sist ligger länkarna till YouTubekanalen. Där finns direktlänkar till de olika passen. I programmet kan du se vad passen heter och innehåller.

Bakgrund och program på denna länk: https://folkochfred.wordpress.com/konferensen-folk-och-fred-i-januari-2021/

Detta upprop antogs under konferensen: Uppropet från Sälen_20210111

Här följer några av föredragen (fler kan komma att sättas in här när/om jag får dem)

Ur pass 1. Vilka hot finns mot Sverige?

Sven Hirdman: Svensk försvarspolitik och närmandet till Nato Sven Hirdman 10 jan. Folk och Försvar

Lars Drake:  Militära styrkeförhållanden och hotbild: http://www.synapze.se/?link=article&key=17434

Agneta Norberg: Rymdens utnyttjande i krig. Agneta Norberg Rymdens nyttjande i krig

Ur pass 2. Folkrätt, säkerhetspolitik och internationellt samarbete

Lars-Gunnar Liljestrand: Folkrätt och alliansfrihet.https://www.alliansfriheten.se/folkratt-och-alliansfrihet/

K. Utas Carlsson: Utrikes- och säkerhetspolitiken behöver uppdateras! – Från maktpolitik till mänsklig säkerhet. Utas Carlsson Från maktpolitik till mänsklig säkerhet Sälen 21-01-10

Filmerna från Konferensen Folk och Fred 2021 den 10-11 januari är nu klara och ligger uppe på vår Youtubekanal i HD-kvalitet (720p) :
Direktlänkar till alla 7 avsnitt:
Söndag 10 januari – Dag 1
(OBS! Det går inte att klippa in filmen “Atomen…” i Pass 4 p.g.a. upphovsrättsliga skäl, länk finns ca 10 sekunder in i filmklippet.)
Måndag 11 januari – Dag 2
Varsågoda!

“Statement” från TFF (Transnationella stiftelsen….) att överföra 50% av världens militärutgifter till att lösa globala problem. Underteckna!

Läs här i länken argument och uppmaning: https://transnational.live/2020/12/10/tff-statement-convert-military-expenditures-to-global-problem-solving/

Globalt upprop från en rad fredsorganisationer till ledarna för de 9 kärnvapennationerna. Skriv på!

Läs här bakgrund, argumentering och uppmaning till kärnvapennationernas ledare och stöd med ditt namn. Hittills, 7 jan., har över 10 200 namn samlats in.

https://actionnetwork.org/petitions/global-appeal-to-nine-nuclear-governments?source=direct_link&

2020

När USA intog svenska skärgården. Informativ artikel om militär upprustning, inkl. kärnvapen.

Den 12 dec. 2020 skrev Eva Brita Järnefors i Dagens Arena denna artikel med tillbakablick:

ttps://www.dagensarena.se/essa/nar-usa-intog-svenska-skargarden/

Försvarspropositionen har givit upphov till reaktioner

Satsa på fred och alliansfrihet inte militär  upprustning och Natosamarbete!

Nätverket Folk och Fred utsåg en arbetsgrupp att reagera på försvarspropositionen. Det ledde till en debattartikel till media och ett kortare brev till alla riksdagsledamöter. Debattartikeln undertecknades av 12 personer. Den har den 23 december kommit ut i Syre och i Global Politics Litet senare i unt.se och i Dagens ETC (7/1). Den finns på facebook och twitter.

201221 Satsa på Fred

Till riksdagsledamöterna inför försvarsbeslut

Här är försvarspropositionen som vi reagerade emot:

totalforsvaret-2021-2025-prop.-2020213

Sören Sommelius har skrivit i sin blogg:

http://www.nyakultursoren.se/?p=13499 och på Facebook:

https://www.facebook.com/soren.sommelius/posts/10158128639109888

”Försvarsbeslutet gör oss rädda”: Sverige storsatsar på militär upprustning

Farlig Nato-väg i säkerhetspolitiken

Försvarspropositionen Artikel av Jacob Johnson och Harald Nordlund 15 dec.-20

Kajsa Ekis Ekman Så tystades kritiken mot USA..

Kajsa Ekis Ekman 13 dec 2020 artikel i Aftonbladet: “Antiimperialism har blivit tabu i svensk politik och debatt.”

Kajsa Ekis Ekman. Så tystades kritiken mot USA… 13 dec-20

Human security policy and Human Needs Theory

Fredsforskaren Jan Öberg har tagit in hela Karins artikel i transnational.live. 

Human security policy and Human Needs Theory

Säkerhets- och utrikespolitiken måste ändras i grunden till mänsklig säkerhet

Uppsats av Karin Utas Carlsson.

Här är uppsatsen på svenska och engelska – olika främst i inledningen, uppdaterad 20-08-27.

20-12-01 Mänsklig säkerhet ser till människors behov

201201 Human Security and Human Needs Theory

Sverige har genom en farlig politik reducerats till en amerikansk spelpjäs

Debattartikel i Helsingborgs Dagblad slutet av nov. -20. Crister Olsson: Sverige har genom en farlig politik reducerats till en amerikansk spelpjäs. Svensk säkerhetspolitik Crister Olsson nov. -20

Förbjud kärnvapen av moraliska skäl!

I Dagens Arena 28 nov. 2020 till Sveriges riksdag från Kyrkans folk en uppmaning att snarast ratificera FNs förbud mot kärnvapen. Förbjud kärnvapen av moraliska skäl

Amerikanska soldater övar i Sverige. Värdlandsavtalet utnyttjas

12 nov. 2020 alliansfriheten.se:

Amerikanska specialförband på svenskt territorium

SVT Nyheter: Vi tränar för att göra det möjligt att kunna få hjälp från USA

Gudrun Schyman: Klimatkrisen kräver nytt politiskt initiativ

Dagens Arena den 7 nov. 2020: Klimatkrisen kräver ett nytt politiskt initiativ.

Proposition till riksdagen om militärt engagemang i Irakkriget 

Propositionen: https://data.riksdagen.se/fil/24F8067E-8FD5-45EE-B730-812F88F7FDE7

Sverige blir alltmer inblandat i Irakkriget. Se från bloggen lindelof.nu 22 nov.-20. Sverige blir allt djupare inblandat i Irakkriget.

Tal av Bruce Gagnon Japan Peace Conference

Kort tal från 5 nov. -20 https://www.youtube.com/watch?v=iZidSqdNT68. Situationen i USA efter valet kan man hoppa över – några minuter. Bruce Gagnon är Coordinator i organisationen “Global Network Against Nuclear Power & Weapons in Space”,  http://www.space4peace.org 

65 organisationer uppmanar regeringen att skriva under kärnvapenförbudet. FN-dagen i Aftonbladet

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Ky3QK4/regeringen-skriv-pa-forbud-mot-karnvapen?fbclid=IwAR3roO0DaJtSkEYZ1Zr7AoBW3QTQpgH8eSdvQ9HNcwhhtMfuUTFPqYxtYxk

Regeringen uppmanas att skriva på kärnvapenförbudet

Samma dag ratificerade den 50:e staten kärnvapenförbudet som blir internationell lag den 22 januari -21.

FN 75 år firades i Falun 24 okt. -20. Samma dag FN:s kärnvapenkonvention nådde 50 ratificeringar!

Ungdomar spelade och det fanns tid till samtal över kaffe och födelsedagstårta. Distriktet hade gjort en oerhört innehållsrik kärnvapenutställning som visades och ska visas på stadsbiblioteket. Dessutom har vi fått den hit till www.laraforfred.se/fredsrorelsen/debattartiklar/karnvapen

Ordförande i FN-distriktet i Dalarna, Helge Sonntag, talade över FN med kort historisk tillbakablick situationen idag: 201024 Inledning FN-dagen. Karin Utas Carlsson: En nödvändig ny grund för svensk säkerhetspolitik.

Kärnvapen: Elin Liss, IKFF och ICAN, talade kring kärnvapen och FN:s kärnvapenförbud (manus saknas tyvärr). Vid detta tillfälle hade 49 stater ratificerat FN:s kärnvapenförbud. och det var hon förstås mycket glad över. 3 månader efter att den 50:e staten anslutit sig blir konventionen internationell lag. I efterhand har vi fått veta att Honduras dagen före FN-dagen anslöt sig och den 21 januari träder förbudet i kraft! Sveriges regering har som bekant inte signerat och riksdagen inte ratificerat.

Att situationen för regeringen är komplicerad kan man ana av Jessica Wides formulering över ett glädjande beslut i Socialdemokraternas distriktskongress i i Dalarna:

“Jessica Wide från S-kvinnorna berättade från Socialdemokraternas distriktskongress i Dalarna att den bifallit S-kvinnors motion om att S-riksdagsledamöterna ska verka för att regeringen signerar och riksdagen ratificerar kärnvapenkonventionen. Motionen innehöll en önskan om att distriktskongressen skulle yttra sig i motionens menig, men det bifölls inte.

S-kvinnor är mycket glada över Socialdemokratiska distriktet Dalarnas beslut att efter tredje gången gillt som de lämnat in denna motion om att ratificera kärnvapenförbudet bifalla den, och har utifrån den framgången yttrat sig.”

 

Krigföring via satelliter. Agneta Norbergs sommartal. Videofilm om militärbasen Pine Gap i Australien

Teater Tribunalen inbjöd Agneta Norberg till sommartal i deras pod. Det sändes den 1 juli -20. All musik är med till och med september, sedan stängs den ned, så lyssna snabbt! Agneta är aktiv i Kvinnor för fred och i styrelsen för “Global Network against Weapons and Nuclear Power in Space”, space4peace.net. Hon har varit lärare i 40 år, på slutet speciallärare. Här ärlänk till podden (t o m sept.): https://mediafiler.tribunalen.com/2020/06/1-juli-Agneta-Norberg.mp3.

Här är en videolänk som informerar om den stora militärbasen och avlyssningssationen Pine Gap i Australien, och motståndet mot den: https://www.youtube.com/watch?v=tfmVI8C87Xs&feature=youtu.be.

Också Sverige deltar med avlyssning och rapporter till USA och England samt nedladdning av data för att möjliggöra attacker mot utsedda mål, t ex drönar-attacker mot Jemen. Edward Snowden meddelade pressen 2013 att han deltagit i avlyssning och spioneri. Han har berättat om nära samarbete mellan Sverige och USA. Nedladdningsstationer finns i Sverige i Kiruna (Esrange), Lovön i en ö i Mälaren nära Stockholm och i Lerkil söder om Göteborg. Bård Wormdal, en norsk journalist, har skrivit Satellittkrigen: Norges militarisering av polområdene og verdensrommet (2011), Oslo: Pax, Agneta Norberg: The North: A Platform for Warfare against Russia” ( 2018) Helsinki.

NYHET: Mapping Militarism https://worldbeyondwar.org/militarism-mapped/

World Beyond War, en cirka 6 år gammal internationell organisation har gjort kartor med massor av fakta kring militarism och militarisering, https://worldbeyondwar.org/militarism-mapped/, siffror hämtade bland annat från SIPRI och Uppsala Conflict Data Program.

De här kartorna är konstruerade så att man kan placera datorns pekare på länder i världskartan och få ut informationen. Det finns 10 menyer. Under varje meny finns kartor. Dessa behandlar bland annat krig, vapenexport, antal trupper i olika länder,  antal USA-baser/med NATO-allierade i olika länder, länder som är medlemmar i NATO, USA:s drönaranfall på ett antal länder, kostnader för militären, kärnvapen, kärnvapenfria zoner, länder som signerat avtalet för att förbjuda kärnvapen, var kemiska och biologiska vapen finns…. Man kan, genom att använda pekaren, på en del kartor få fram utvecklingen 2015-2019 . Det är lätt att med klick få fram uppgifterna och översikten.

World Beyond War satsar på utbildning och publicerar både öppna seminarier och kurser på internet. Det finns också en podcast. Nu kommer en uppdatering av deras bok: “A Global Security System – An Alternative to War”.

Intervju av biträdande utrikesministern i Ryssland om relationen till USA, 15 juni 2020

Engelska. https://www.youtube.com/watch?v=9uGkoBdk5FM&feature=youtu.be

“När fred och miljö förenas kan vi ändra världen!”

Nu händer något! Ungdomar i Europa går samman för en förändring. Läs här vad Tord Björk, Aktivister för Fred, aktiv också i Jordens Vänner, berättar. Länken går till svensk text, pdf-filen till engelsk översättning. Nätverket för Folk och Fred och många andra ska förhoppningsvis haka på. Facebook har redan  blockat Aktivister för  Fred så det går inte att länka.

När fred och miljö förenas kan vi förändra världen

When peace and environment are united we can change the world

Nätverket Folk och Fred

Nätverket har bildats 19 april 2020 under huvudparollen: Fred på Jorden. Fred med Jorden. De fyra parollerna är: Nätverkets möte Folk och Fred stödjer:

 • Satsa på freden, miljön och välfärden – stoppa den militära upprustningen!
 • Försvara alliansfriheten och stärk den civila beredskapen!
 • För fredskultur mot skapande av fiendebilder!
 • Fred på Jorden och Fred med Jorden!

Konferens i Sälen planeras samtidigt med Folk och Försvar i mitten av januari 2021.
Här är en artikel i Dagens Arena: https://www.dagensarena.se/opinion/fortroendekrisen-fredsfragan-maste-losas/
Nu är fyra upprop på gång. Ett är nedanstående mot Aurora 20 och liknande krigsövningar, ett lanseras den 8 maj (idag): Utan bönder ingen civil beredskap. Om du har Facebook sök Folk och Fred.

Ännu aktuellt. Florencedeklarationen 7 april 2019 för en front mot Nato. 14 länder, 14 språk

USA upprustar/moderniserar kärnvapen för 1,2 biljoner dollar (1 200 000 000).

The Florence Declaration: An International Front Calling for NATO-Exit (14 Languages)