Demonstration mot gruvhets

Laddar Karta...

Datum/Tid
16/09/2023
09:30 - 11:00

Plats
Sergels torg


Lördagen den 16e september kl 09.30-11.00 samlas människor från hela landet, Sápmi och det internationella samhället, på Sergels torg i Stockholm för en gemensam stående demonstration mot den gruvhets som nu sveper över landet och världen.
Vi är övertygade om att det inte går att lösa klimatkrisen genom att öppna nya gruvor överallt som förstör värdefulla sötvattentillgångar och känsliga ekosystem.
– Intakta ekosystem bidrar med klimattjänster!
Nu krokar vi arm med mer än 30 miljö-, kultur- och människorättsorganisationer i Sverige, plus internationellt verksamma miljöorganisationer och nätverk och gör gemensam sak för att skydda vårt vatten, vår natur, vår kultur, djuren och våra barns och barnbarns framtid på den här planeten!
Nu är det allvar! EU Kommissionen har lagt fram ett nytt lagförslag till Europaparlamentet som just nu behandlas: EU Critical Raw Materials Act. I lagförslaget finns ett avsnitt som handlar om att företag kan ansöka om att få komma med på en lista över s k kritiska projekt (over riding public interest). Kommer företagen med på den listan kan de få undantag från EUs egna miljöskyddslagar och en betydligt snabbare tillståndsprocess (24 månader från ansökan till tillstånd), hjälp med finansiering mm. Som förslaget ligger just nu innebär det dessutom att även om miljökonsekvensutredningar visar att verksamheten kan få stor negativ påverkan på vattnet, miljön, människors och djurs hälsa, kan bolagen ändå få tillstånd! Dessutom återfinns i lagförslaget att miljökonsekvensutredningar kan bli frivilliga att genomföra för mindre bolag!  Regeringen har lagt förslag till ändringar i lagstiftningen för att snabba på tillståndsansökan för gruvor.
Se bifogad rapport från Friends of the Earth Europe om industrins lobbyverksamhet inom EU och hur de har påverkat innehållet i det nya lagförslaget EU Critical Raw Materials Act. ( plus en svensk översättning från mig)
Oron ökar nu för hur vi ska kunna skydda vårt vatten och natur, kultur och människors och djurs hälsa om lagförslaget går igenom.
Sverige ses som en idealisk plats att starta och driva nya gruvor i, med hänvisning till “vår stränga miljölagstiftning”, samtidigt som man gör allt för att försvaga just denna viktiga lagstiftning.
Vi har hamnat i ett ohållbart läge, där gruvindustrins lobbyorganisationer fått alldeles för stor makt över våra lagstiftare.
Nu räcker det!
Kom till Sergels torg den 16e september och visa att vi är många som sätter ner foten – för Rent Vatten – Fast Mark – Ett Levande Kulturarv – Solidaritet och Rättvisa!
Arrangör: Urbergsgruppen
MVH Carina Gustafsson, Urbergsgruppen Grenna-Norra Kärr
0725-202593