FN:s kärnvapenförbud – var står Sverige? Varför tvekar Sverige att underteckna?

Laddar Karta...

Datum/Tid
14/11/2018
18:00

Plats
ABF-huset Sandlersalen


Efter förhandlingar inom FN röstade 122 stater, däribland Sverige, sommaren 2017 för en konvention om ett kärnvapenförbud – TPNW, Treaty for the Prohibition of Nuclear Weapons. Konventionen ska nu signeras av regeringar och ratificeras av parlament. När 50 stater ratificerat konventionen träder den i kraft. I oktober 2018 har 69 stater signerat och 19 stater ratificerat konventionen.

Sverige dröjer. Hösten 2017 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska beskriva juridiska och säkerhetspolitiska konsekvenser av en svensk signering och ratificering. Utredningsrapporten som skulle presenteras 31 oktober har uppskjutits. Samtidigt med utredningen har en skuggutredning gjorts av Svenska Läkare mot Kärnvapen, SLMK, och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, i vilken texter från internationella och svenska experter sammanställts i en rapport ”I skuggan av makten”. Nordiska perspektiv kommer att presenteras på seminariet.

Varför tvekar Sverige att underteckna? Vilka är de viktigaste slutsatserna i den svenska skuggutredningen? Finns det lärdomar att dra från våra grannländer?

Medverkande:
Torbjörn Graff Hugo, forskare vid Norwegian Academy of International Law, som även arbetat med norska skuggutredningen
Laura Lodenius, verksamhetsledare Finlands fredsförbund
Gabriella Irsten, politisk handläggare, IKFF, som arbetat med den svenska skuggutredningen

Samtalsledare:
Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Lokal: Sandlersalen, plan 1.

Arrangör: ABF Stockholm och Nätverket för kärnvpennedrustning