Manifestation till stöd för Julian Assange och pressfriheten Stockholm

Laddar Karta...

Datum/Tid
04/01/2021
15:30

Plats
Sergels torg


Program

Arne Ruth, tidigare chefredaktör DN, hälsar. Hälsningen läses av Pamela Boston, lärare
Charlotte Krook, poet och konstnär, talar
Sören Sommelius, författare och tidigare kulturchef Helsingborgs Dagblad, sänder tal
, som läses av Richard Turpin
Stina Bengs, Artister för fred, sjunger Frige rätten att tala, Ordens jord och kular
Richard Turpin, regissör och skådespelare, talar
Al Burke, förläggare, sänder tal
, som läses av Johan Hamrin, konstnär
Kristina Hillgren, psykolog, talar
Sigyn Meder, moderator

Dokumentation från manifestationen 19 december 2020

Att utlämna Julian Assange till USA
vore ett allvarligt angrepp på pressfriheten i världen

Nu på måndag den 4 januari kommer en brittisk domstol besluta om Julian Assange ska utlämnas till USA. Enligt brittisk lag och internationella konventioner får ingen utlämning ske om orsaken är politisk.

Julian Assange, Edward Snowden och visselblåsaren Chelsea Manning avslöjade genom Wikileaks de grövsta krigsbrotten i modern tid mitt under USA:s och Natos krig i Afghanistan och Irak.

Om Julian Assange skulle utlämnas till och dömas i det land som är ansvarigt för krigsbrotten, skulle en ny och farlig intern
ationell standard etableras. I praktiken skulle det innebära att en stormakt som saknar all legitim jurisdiktion över en journalist från ett annat land kan straffa denne för att stormakten är missnöjd med hans journalistik. Det skulle skapa ett prejudikat som även andra stormakter kan åberopa för att stoppa kritisk journalistik var som helst i världen.

Fallet Julian Assange skulle öppna ett nytt dystert kapitel i den globala pressfrihetens historia. Det vore ett förödande slag mot press- och yttrandefriheten globalt.

Redan nu är press- och yttrandefrihet hotad i många länder. Sverige har ett stort ansvar för hotet mot pressfriheten och mot Julians Assange. Genom att hålla tre förundersökningar öppna under nio år har svenskt rättsväsende medverkat till Julian Assanges utsatta position. 

Det svenska åklagarväsendet har agerat uppseendeväckande. Därför bör en internationell undersökning genomföras för att bland annat granska om Sverige samarbetat med amerikanska intressen mot Julian Assange.

Julian Assange får inte utlämnas till USA

Sveriges roll i fallet Assange måste klarläggas.

Stödkommittén för Julian Assange
Borås och Sjuhärad för frihet åt Julian Assange